JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bransch enas om wifi i mobilnät
Mobiltelefoner kommer snart att på eget bevåg börja tjuvsurfa på trådlösa wifinät i närheten i ett försök att avlasta mobilnäten, som knäar under smarttelefontrafik. Det kallas wifi roaming och de två branschorganisationerna WBA och GSMA deklarerar nu  att de kommer att använda samma tekniska och ekonomiska lösningar.
Det är WBA (Wireless Broadband Alliance) som tillsammans med Wifi Alliance tagit fram de tekniska lösningarna, som kallas Next Generation Hotspot och Passpoint.

WIFI SKA RÄDDDA
KRISANDE MOBILNÄT
Marsnumret av magasinet Elektroniktidningen innehåller en översiktsartikel om Wifi-roaming. Det är försent att beställa en prenumeration av tidningen och hinna få marsnumret. Men vi bjuder på ett utdrag här (pdf, 262 kbyte).

Och så lovar du att teckna en prenumeration på tidningen efteråt, så du inte missar några fler nummer, ok? Magasinet är kostnadsfritt för dig i branschen.
Principerna för roaming kommer att vara en kombination av GSMA:s GPRS Roaming Exchange (GRX) och WBA:s Wireless Roaming Intermediary Exchange (WRIX).

Redan idag surfar pekplattor i stor utsträckning över trådlösa wifinät. Men i år introduceras en standard för automatisk inloggning via exempelvis SIM-kortet, vilket kommer att göra skillnaden mellan wifi och mobilnät osynlig för användaren – säg adjö till krånglig inloggning via webbläsaren! Därmed tror många att wifi-roaming kommer att börja utnyttjas i betydligt större skala.

GSMA består av nära 800 mobiloperatörer och 200 andra mobilföretag i drygt 220 länder och är bland annat arrangören bakom Mobile World Congress.

Wireless Broadband Alliance är en stor intresseorganisation kring wifi. Medlemmarna är fasta operatörer, mobiloperatörer och teknikföretag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)