JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 16 februari 2020 VECKA 07
Enligt uppgifter i media finns det åtminstone tre spekulanter på den japanska DRAM-tillverkaren Elpida som ansökte om konkursskydd den 26 februari (länk).
Elpida, som är världens tredje största DRAM-tillverkare, bildades år 1999 genom en sammanslagning av NEC:s och Hitachis DRAM-verksamheter. Företaget har de senaste åren plågats av prispress och en stark yen. Så sent som år 2009 gick den japanska staten in och räddade företaget.

Den 27 februari tvingades företagsledningen konstatera att staten inte ställde upp igen och att långivarna inte vill förnya de lån som förfaller i april. Totalt har Elpida skulder på 5,5 miljarder dollar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters var det deadline för att lämna bud på Elpida i fredags. Ett av de företag som lämnat ett preliminärt bud är sydkoreanska SK Hynix som är näst störst på DRAM efter Samsung.

Japanska Nikkei rapporterade i slutet av förra veckan att japanska Toshiba är intresserat av att köpa verksamheten. Företaget ska enligt uppgifter i EETimes ha avvisat en propå att köpa in sig i Elpida före konkursen. Efter konkursen finns enligt Nikkei möjligheter för Sharp att få finansiell uppbackning av den japanska staten i en räddningsaktion.

En annan spekulant som pekas ut av nyhetsbyrån Reuters är amerikanska Micron. En sammanslagning av de två bolagen skulle skapa en spelare med en tillverkningskapacitet som nästan kan matcha marknadsledande Samsung.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)