JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 2 april 2020 VECKA 14
Teknikkonsulten Combitech ska vara med och bygga ut det norska nödkommunikationsnätet Nødnett, som är motsvarigheten till svenska Rakel. Därmed stärker det svenska företaget sin verksamhet i Norge.
I en offentlig upphandling kring uppbyggnaden av Nødnett har Combitech vunnit ramavtal för 8 av 19 specificerade områden, exempelvis radionät, testledning, kontrollrum samt systemutveckling av affärsstöd och applikationer. Det svenska företaget ska agera stöd som beställare mot underleverantörer vid projektering, utveckling och testning av systemet som ska vara färdigt 2015.

– Våra tidigare erfarenheter kring Rakel vägde förmodligen tungt i upphandlingen. Det ställs väldigt höga krav på nätets funktionsduglighet då det måste ha kapacitet för stora volymer utan driftstopp, oavsett externa förhållanden. Dessutom krävs en maximal säkerhetsnivå avpassad för samhällskritisk och konfidentiell information. Vi har den bredd i kompetens som är nödvändig för uppdrag av detta slag, säger Ulf Lepp, projektansvarig på Combitech, i ett pressmeddelande.

Nødnett ska –  liksom Rakel – bygga på Tetrateknik, en europeisk teknisk standard för nöd- och beredskapskommunikation som används inom många länder, däribland övriga Skandinavien och Finland.

När det norska nödkommunikationsnätet väl är i drift förväntas det ha  lika många användare som Rakel – alltså cirka 40 000 främst inom polisen, kriminalvården, försvarsmakten och tullverket.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)