JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Darpas nya tävling: katastrofrobot

KatastrofbotDarpas nya tävling: katastrofrobot

Igår drog den amerikanska försvarsforskningsfinansiären Darpa igång en ny robottävling. Efter Urban Challenge (länk), där ett förarlöst fordon skulle köra i en stadsliknande miljö, är målet betydligt högre satt den här gången.
Med kärnkraftsolyckan i Fukushima i färskt minne känns uppgifterna högst realistiska som de människoliknande robotarna i den nya tävlingen ska klara av.

Robotarna ska sätta sig i ett fordon och köra till en katastrofplats. Därefter ska de kliva ur, ta sig fram genom diverse bråte och undvika olika hinder. De ska flytta ett mindre objekt som blockerar dörren till den byggnad de ska ta sig in i.

Därefter ska de öppna dörren och gå in. Klättra upp för en industristege och gå på en gångbro. Använda ett verktyg för att ta sig igenom en betongvägg och lokalisera en ventil som finns nära ett läckande rör. Slutligen ska roboten byta ut en kylpump.

Förutom äran får vinnaren två miljoner dollar och dessutom chans till kontrakt med den amerikanska militären.

Tävlingen startar preliminärt den 1 oktober och är uppdelad i två faser på 15 respektive 12 månader.

Anmälningstiden går ut den 31 maj, även icke-amerikanska lag är välkomna och det finns vissa möjligheter att få finansiering av Darpa. Mer information finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)