JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia inför avgift för Skypetrafik
Från och med i sommar kommer Telia att spärra sin telefonikonkurrent Skype i flera av sina mobilabonnemang i Sverige. Dyrare abonnemangstyper kommer att sakna spärren.
– Vi ska börja ta betalt för mobile voice. Om man vill fortsätta använda det med mobiltelefon får man betala för det, sade vd Lars Nyberg till di.se efter att företaget  presenterat sin kvartalsrapport igår.

Spärren införs även för andra konkurrerande virtuella operatörer som Viber.

Det är inte första gången som Telia agerar mot sina virtuella konkurrenter. I slutet av december avslöjade teveprogrammet Nyhetslabbet att Telia saboterade Skypetrafik i sitt nät genom strypa bandbredden.

I Spanien kommer Teliaabonnemang utan Skypespärr att kosta sex euro extra från och med i maj.

– Det är bara en temporär lösning när vi förändrar affärsmodellen. Vi måste ta mer betalt för data och majoriteten av det du betalar för i dag är röst, säger Lars Nyberg till di.se.

– Det här är lika befängt som om posten skulle skilja på brevkostnaden beroende på innehåll och inte vikt, skriver signaturen Hajen i en kommentar på nyteknik.se.

– Internet som Internet säger jag. De ska inte lägga sig i vad för typ av data som skickas. Om det är en kostnadsfråga får de väl höja de generella avgifterna på internet istället för att döda internets möjligheter.

– Nu börjar ju Internetgenerationen kravla sig in bland politikerna, så vi får väl hoppas att denna typ av vidriga urmjölkning förbjuds så fort som möjligt, avslutar Hajen.

– De enda vettiga betalningsgrunderna för datatrafik är mängd och hastighet. Att införa konstgjorda ”tjänster” som separat Skype-avgift ökar kostnaderna både för operatör och kund, skriver signaturen M.

– Måtte någon förståndig på PTS eller konkurrensverket ta tag i det här, skriver signaturen Micket.




MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)