Twitter uppfinner
självförsvarspatent
Om du jobbar på Twitter och tar ett patent, får du själv bestämma hur patentet får användas. Utspelet från Twitter kommer mot bakgrund av de patentstrider som utspelas i IT- och elektronikvärlden.Likaså gick en före detta Yahooanställd ut i förra månaden och hävdade att Yahoo lovat honom att hans patent enbart skulle användas defensivt. Men nu används de för att stämma konkurrenten Facebook.
Det här två exempel på hur uppfinnare tar avstånd från hur deras insatser missbrukas.
Twitter erbjuder nu sina anställda att själva besluta att de patent de myntar på företaget endast får användas i försvarssyfte, alltså plockas fram som motmedel om ägaren eller någon allierad själv först blivit patentstämd.
Syftet är att locka företagets konstruktörer att ta patent. Sådana har råkat i vanrykte.
– På Twitter oroar vi oss ibland för att våra patent i framtiden kan komma att användas för att bromsa andra innovationer, skriver företagets ingenjörschef på sin blogg.
Det nya kontraktet, kallat IPA (Innovator’s Patent Agreement) är tänkt att lösa detta nya innovatörens dilemma. Det ska formellt träda i kraft under året.
Om ett Twitterpatent skulle byta händer fortsätter kontraktet att gälla. Kontraktet gäller retroaktivt för patent som Twitter redan äger.
Därmed finns ingen risk att patentet kan användas av så kallade patenttroll – en ny typ av företag på innovationsmarknaden, som äger patent men saknar egen verksamhet och därmed är immuna mot motstämningar.
Twitter hoppas att fler företag ska följa efter och börja erbjuda sin personal IPA-patent.