JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sveriges vindkraftsvilja är bättre än ryktet
Trots en hel del klagomål kring motviljan att installera vindkraft i Sverige håller sig landet väl framme globalt. Sverige var exempelvis bäst i Europa om man väljer att titta på utbyggnaden räknat i megawatt per person i fjol.  
Under 2011 ökade den installerade vindkraften i världen med 40,6 gigawatt (GW), vilket motsvarar en tillväxt på drygt 20 procent. Det framgår i den årliga rapporten Global Wind Report, som ges ut av Global Wind Energy Council (GWEC), se pdf-länk.

Här framkommer också att tillväxten kommer att vara fortsatt stark även i år, och trots en väntad dipp under 2013, spås den installerade kapaciteten nå 493 GW år 2016 vilket är lite mer än dubbelt upp mot de 238 GW som fanns att tillgå vid utgången av 2011.

Tittar man globalt så är det i första hand Brasilien och Indien som väntas stå bakom tillväxten under de kommande åren. Likaså räknas Latinamerika, Afrika och stora delar av Asien till  områden där tillväxten kommer att märkas av tydligast, konstaterar GWEC.

Tittar man på närområdet Europa så kommer tillväxten att vara stabil framåt. GWEC inflikar att Tyskland är motorn i regionen, Spanien en besvikelse, medan Sverige, Rumänien, Polen och Turkiet får en klapp på axeln efter ett år som tydligt visar att de fyra länderna skärpt sin slappa attityd.

Samtidigt kan det tyckas orättvist att enbart uppmärksamma ländernas tillväxt under ett år. Väljer man istället att titta på hur mycket installerad vindkraft respektive EU-land har i förhållande till antal invånare så leder Danmark klart, följt av Spanien, Portugal och Tyskland medan Sverige hamnar på en hedrande femte plats klart före länder som Italien, Storbritannien och Frankrike. Sverige var dessutom det EU-land som investerade mest i vindkraftsenergi räknat per invånare under 2011.

Trots dessa fakta väljer Annika Helker Lundström, vd för Svensk Vindenergi, att uttala sig negativt i samband med att GWEC:s rapport nu släpps.

– Utbyggnaden av vindkraft i Sverige har mycket goda förutsättningar att skapa tillväxt och industriell utveckling, men det kräver att riksdagen snarast ökar ambitionsnivån för förnybar elproduktion, säger hon i ett pressmeddelande.

Samtidigt tillägger hon:

– Rapporten visar att vindkraften blir bättre och billigare samt att vindkraften ökar sin konkurrenskraft gentemot konventionella energislag.



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)