Här framkommer också att tillväxten kommer att vara fortsatt stark även i år, och trots en väntad dipp under 2013, spås den installerade kapaciteten nå 493 GW år 2016 vilket är lite mer än dubbelt upp mot de 238 GW som fanns att tillgå vid utgången av 2011.
Tittar man globalt så är det i första hand Brasilien och Indien som väntas stå bakom tillväxten under de kommande åren. Likaså räknas Latinamerika, Afrika och stora delar av Asien till områden där tillväxten kommer att märkas av tydligast, konstaterar GWEC.
Tittar man på närområdet Europa så kommer tillväxten att vara stabil framåt. GWEC inflikar att Tyskland är motorn i regionen, Spanien en besvikelse, medan Sverige, Rumänien, Polen och Turkiet får en klapp på axeln efter ett år som tydligt visar att de fyra länderna skärpt sin slappa attityd.
Samtidigt kan det tyckas orättvist att enbart uppmärksamma ländernas tillväxt under ett år. Väljer man istället att titta på hur mycket installerad vindkraft respektive EU-land har i förhållande till antal invånare så leder Danmark klart, följt av Spanien, Portugal och Tyskland medan Sverige hamnar på en hedrande femte plats klart före länder som Italien, Storbritannien och Frankrike.
Trots dessa fakta väljer Annika Helker Lundström, vd för Svensk Vindenergi, att uttala sig negativt i samband med att GWEC:s rapport nu släpps.
– Utbyggnaden av vindkraft i Sverige har mycket goda förutsättningar att skapa tillväxt och industriell utveckling, men det kräver att riksdagen snarast ökar ambitionsnivån för förnybar elproduktion, säger hon i ett pressmeddelande.
Samtidigt tillägger hon:
– Rapporten visar att vindkraften blir bättre och billigare samt att vindkraften ökar sin konkurrenskraft gentemot konventionella energislag.