JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linley: Broadcom håller Mips i schack
Broadcom räddar inte bara Mips ekonomi, utan räddar kanske till och med halvledarvärlden från nya attacker från patenttroll. Det är analytikern Linleys kommentar till Broadcoms förnyade licensavtal med Mips.
Broadcom förlänger sina licensavtal med Mips. Detta annonserades den andra juli i somras. Betalningen uppgår till 26,5 miljoner dollar plus ”andra överväganden” som inte presenteras närmare än så.  Enligt pressmeddelandet är avtalet flerårigt vilket kan betyda att det gäller tills Mips patent går ut.

Broadcom står för mer än 10 procent av Mips omsättning och har varit Mips största kund. Företaget förnyar inte bara rätten använda Mips cpu-arkitektur och cpu-kärnor i produkter utan också generella rättigheter att basera produkter på teknik patenterad av Mips.

Processoranalytikern Linley tror att det senare är den kanske viktigaste paragrafen för Broadcom i avtalet – att Broadcom inte främst är ute efter att skydda sina Mipsprocessorer, utan sina – Armprocessorer – som troligen innehåller Mipspatenterad teknik.

Mips ekonomi har varit ansträngd. Aktien har sjunkit till 40 procent av värdet i början av 2011. Under första kvartalet i år gick företaget med förlust.

– En väletablerad IP-leverentör som Mips borde kunna trycka pengar, inte bränna dem, skriver Linley Wire.

Företagets dåliga ekonomi skulle kunna pressa företaget att bedriva en mer aggressiv IP-strategi. I värsta fall skulle företagets patent kunna säljas till så kallade patenttroll – företag utan egen tillverkning och därmed utan egna licensproblem.

Det är enligt Linley högst troligt att Mips har patent som andra cpu-arkitekturer – som Arm – inkräktar på. Inte bara Broadcom utan i det närmaste alla processortillverkare skulle riskera nya licensutgifter eller kostsamma rättegångar om Mips skulle växla till en aggressiv IP-strategi.

Pengarna från Broadcom minskar den risken. De betyder dessutom att Mips och dess kunder – och potentiella kunder – kan känna sig lite lugnare med att Mipsarkitekturen har en framtid under överskådlig tid.

Å andra sidan är Broadcoms beslut att teckna patentlicenser i sig en bekräftelse av att det finns intellektuella rättigheter hos Mips som andra företag riskerar att få en räkning på.

Microprocessor Reports kommentarer finns bakom en betalvägg här.

Mips cpu-kärnor används i processorer för inbyggda system – bland annat hemmamedia och nätverk.

Företaget vilar inte på gamla lagrar utan nyutvecklar och gör just nu en storsatsning på att få in sin arkitektur i processorer för pekplattor och mobiler, där konkurrenten Arm nästan helt dominerar idag.

Karbonn ST1, MIPS, IngenicEn Mipsbaserad pekplatta var först att stödja Android 4.0 och i början av veckan lanserades en androidplatta som stöder Android 4.1 – en sjutummare för 850 kronor på en kinesisk Mipsprocessor.

Att låta Q1 gå med förlust kan ha varit en god investering om företaget lyckas med sina ambitioner att ta plats i den lukrativa approcessormarknaden.

En god effekt av ett starkare Mips är att det bromsar en eventuell hybris hos Arm, som annars kan frestas att utnyttja sin allt starkare ställning till att pressa sina licenstagare på mer pengar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)