JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA testar wifi för att öka trafiksäkerheten

Samhället Ann Arbor i Michigan blir en av flera testplatser när USAs trafiksäkerhetsverk NHTSA går in i fas två  i ett pågående trafiksäkerhetsprogram. Frågan är om antalet olyckor i trafiken kan minskas radikalt när fordon börjar tala med varandra och sin omgivning.
I veckan klubbades fas två i ett amerikanska trafiksäkerhetsprogram. Därmed ska 3 000 bilar, bussar och lastbilar utrustas med wifi. Syftar är att utröna om det med hjälp av wifi-kommunikation mellan fordon och mellan fordon och omgivning dels går att förbättra trafikflödet, dels går att undvika krascher.

Programmet är det hittills största i USA där trafiksäkerhet står i fokus. NHTSA uppskattar att kommunikation mellan fordon kan påverka utgången hos fyra av fem olyckor. Olyckorna tros kunna undvikas helt eller resultera i betydligt lindrigare skador.

Fordonen kommer att använda kommunikationsstandarden DSRC (Dedicated Short Range Communications). Tekniken –  som anses vara snabb, säker och nära nog okänslig för interferens – är vald i samarbete med fordonstillverkare.

Pilotprogrammet kommer att pågå in i 2013, för att därefter eventuellt utökas. Data från programmet ska sedan användas av myndigheten för att fastställa om tekniken bör användas mer  allmänt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)