JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 9 juli 2020 VECKA 28
Samhället Ann Arbor i Michigan blir en av flera testplatser när USAs trafiksäkerhetsverk NHTSA går in i fas två  i ett pågående trafiksäkerhetsprogram. Frågan är om antalet olyckor i trafiken kan minskas radikalt när fordon börjar tala med varandra och sin omgivning.
I veckan klubbades fas två i ett amerikanska trafiksäkerhetsprogram. Därmed ska 3 000 bilar, bussar och lastbilar utrustas med wifi. Syftar är att utröna om det med hjälp av wifi-kommunikation mellan fordon och mellan fordon och omgivning dels går att förbättra trafikflödet, dels går att undvika krascher.

Programmet är det hittills största i USA där trafiksäkerhet står i fokus. NHTSA uppskattar att kommunikation mellan fordon kan påverka utgången hos fyra av fem olyckor. Olyckorna tros kunna undvikas helt eller resultera i betydligt lindrigare skador.

Fordonen kommer att använda kommunikationsstandarden DSRC (Dedicated Short Range Communications). Tekniken –  som anses vara snabb, säker och nära nog okänslig för interferens – är vald i samarbete med fordonstillverkare.

Pilotprogrammet kommer att pågå in i 2013, för att därefter eventuellt utökas. Data från programmet ska sedan användas av myndigheten för att fastställa om tekniken bör användas mer  allmänt.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)