JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Intel Xeon Phi

Intels superprocessor
snart i superdatorer

Texas Advanced Computing Center (TACC) superdator Stampede låter huvuddelen av arbetsbördan bäras av Intel Xeon Phi-processorer.  Och HP och Intel bygger en Phi-superdator som lovar rekord i verkningsgrad.
TACC:s Stampede ska vara klar 7 januari och ska klara nära 10 petaflops. Det skulle räcka till en tredjeplats i dagens Top500-lista över superdatorer.

Drygt två av petaflopsen kommer från klassiska Xeon-processorer (E5-2680) och drygt sju från förhandstillverkade versioner av Xeon Phi. Den har 272 terabyte DDR3-minne och 14 petabyte i totalt lagringsutrymme.

Xeon Phi-korten ansluts via PCI Express 3, har processorer med 62 kärnor, och 8 Gbyte GDDR5-minne anslutet till en 512-bitarsbuss. TDP ska vara 300 W.

Xeon Phi  byggs i Intels 22 nm 3D Tri-gate-teknik. Kärnorna Xeon Phi har varsin 512 bitars vektorenhet som kan utföra 8 SIMD-operationer i dubbel precision.

Klockfrekvensen ska vara kring 2 GHz vilket betyder att en enda Xeon Phiprocessor teoretiskt kan leverera 1 teraflops – en biljon flyttalsberäkningar per sekund – cirka fyra gånger mer än motsvarande processor i den mer normala Intel x86-arkitekturen Haswell skulle kunna leverera även om den dubblerade klockfrekvensen.

HP och Intel bygger en Phi-superdator som ska klara en petaflops och är optimerad för strömsnålhet.  Installationen inleds i november och den ska vara i full kapacitet nästa sommar.

Datorn kostar 65 miljoner kronor och innehåller 3200 klassiska Xeon E5-2670-processorer och runt 600 Xeon Phi-processorer.

Den ska användas av amerikanska energidepartementet, vilket marknadsföringen förstås tar fasta på: ”den allra bästa energieffektiva tekniken är basen för en superdator som ska driva forskningen om förnybar energi och energieffektiv teknik”.

Enligt Intel och HP kommer datorcentret att ha en PUE (power usage efficiency) på 1,06 att jämföra med ett snitt på 1,92 och idealet som är 1,0.

PUE mäts på hela datorcentret – kylvattnet används för att värma upp kontor och labbutrymmen i huset och i närliggande hus.

Arkitekturen som Xeon Phi använder heter Many-Integrated-Core (Mic). Den är Intels svar utmaningen i superdatorer som byggs på grafikprocessorer från AMD och Nvidia – som ett litet tröstpris används Nvidiakort för virtualisering i TACC Stampede.

Phis fördel mot grafikkonkurrenterna är att det är enklare att portera gammal x86-programvara till Xeon Pi.

Intels tidigare Xeonprocessorer sitter i 70 procent av världens 500 snabbaste superdatorer.

Inte köpte nyligen upp folk från Qlogic och Cray för att förstärka sin kompetens när det gäller nätverket som binder samman processorerna i en superdator.

Det byggs inte bara superdatorer på Xeon Phi.

Amerikanska Supermicro har visat upp en kommande server kallad Superserver 2027GR-TRF som har plats för fyra 4 Xeon Phi-kort, två Xeon E5 och 16 DIMM-anslutningar.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)