JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Guld gör energismart energisnålt

Guld gör energismart energisnålt

En gnutta guld i solceller, smarta fönster och lysdioder kan göra dem effektivare men också billigare att tillverka. Det har Pia Lansåker vid Uppsala universitet visat i sin doktorsavhandling på Linköpings universitet.
I sin studie visar Pia Lansåker att elektrokroma fönster – så kallade smarta fönster –  kan bli mer kostnadseffektiva om man ersätter de cirka 300 nm tunna oxidbaserade transparenta elektriska ledarna i fönstren med tunna guldfilmer som är cirka 7 nm tjocka. Likaså kan nanopartiklar av guld minska tillverkningskostnaden för kiselbaserade solceller, eftersom partiklarna ökar ljusupptagningen och tjockleken hos kiselfilmen samtidigt minskas rejält.

Nanopartiklar av guld sprider även ljus, konstaterar Pia Lansåker, vilket kan utnyttjas för att öka ljusstyrkan i lysdioder. Partiklarna kan också användas till att styra våglängden vid fotokatalys, till mer fördelaktiga våglängder.

 
– Arbetet har bekräftat att guldfilmer och guldpartiklar kan förbättra de beskrivna applikationerna och har gett viktiga ledtrådar inför fortsatt utvecklingsarbete, säger Pia Lansåker, i ett pressmeddelande.

Avsikten med avhandlingen har varit att studera hur guldfilmer och guldpartiklar växer samt deras optiska, elektriska och elektrokemiska egenskaper, liksom hur underlag och temperatur påverkar deras tillväxt. Detta för att öka förståelsen för guldfilmer och guldpartiklar, samt göra det möjligt att tillverka dessa.

Här hittar du avhandlingen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)