JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH-avknoppare med bättre minne för mångkärnor
DME Elsip

Bättre minne för mångkärnor från KTH-avknoppare

En IP-kärna som avlastar ­processorer med många ­kärnor från den besvärliga minneshanteringen. Det ska KTH-avknopparen Elsip saluföra från Kina till Kiseldalen. Företagets vd är Elektroniktidningens tidigare redaktör Adam Edström.
Ett av de besvärligare problemet med trenden att stoppa in alltfler cpu-kärnor i processorer, är att hantera minnet. Accessen ska ske snabbt och alla kärnor måste ha en samstämmig uppfattning om vad minnet innehåller.

KTH-avknopparen Elsip kommer nu till undsättning för att strukturera upp minnesröran. Företaget saluför en IP-konstruktion kallad DME (Data Management Engine) som avlastar cpu:erna och dessutom är osynlig för programvaran.

Varje cpu-kärnas cacheminne kopplas till ett eget litet DME-block på ner till 31 000 grindar, som sköter kommunikation både med det lokala minnet och med övriga cpu-kärnor på kretsen. DME-blocket upprätthåller cachekoherens mellan kärnorna.

Adam Edström, Elsip

 Adam Edström
– Den ger fördelar från runt åtta kärnor och uppåt och tekniken är skalbar till tusentals processorkärnor, säger företagets vd Adam Edström.

– Den blir lika snabb och strömsnål som en handbyggd hårdvara, och samtidigt flexibel och programmerbar som en mjukvarulösning.

Företaget tror att de första tillämpningarna kan bli inom inbyggda system, som exempelvis nätverksprocessorer, set-top-boxar, halvledarminnen eller robotar. PC och server är en senare möjlighet.

– Fördelarna kommer snabbare med heterogena arkitekturer. När kärnorna är av olika sort så behövs inte lika många kärnor för att programmerbarheten ska bli en avgörande fördel, säger Adam Edström.

En av världens tio största halvledartillverkare utvärderar tekniken.

– Och vi pratar med många halvledarbolag, stora som små, säger Adam Edström.

Konkurrenter?

– Inte vad vi vet. Det finns inget liknande i den akademiska världen. Vad de stora halvledarbolagen gör internt har vi förstås ingen insyn i.

Ni tror att ni har en chans?

– Feedbacken vi fått från diskussioner med potentiella användare är mycket positiv.

Tekniken bygger på forskning gjord av KTH-forskarna Axel Jantsch, Ahmed Hemani och Zhonghai Lu – samtliga är verksamma på företaget.

Bengt Edlund är försäljningschef. Han var förr chef på National Semiconductors svenska bolag.

Företaget har ett dotterbolag i Kina med Zhuo Zou, en av Jantschs doktorander, som vd, Zhonghai Lu som teknikchef, plus tre anställda ingenjörer och en säljchef.

Elsips vd Adam Edström var tidigare redaktör på Elektroniktidningen.

– Jag har skrivit om ett antal entreprenörer och startups, och gärna velat prova själv, och nu fick jag möjligheten, säger Adam Edström.

Elsip ansökte om patentskydd för DME ifjol. Idag är DME företagets enda produkt, men fler är planerade.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)