JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Detaljer om första 64-bitars Armprocessorn
Processormoduler för prestandaservrar på 64-bitars Armkärnor – det släpper Appliedmicro provexemplar av under fjärde kvartalet. Företaget kan därmed bli först att sätta en 64-bitars Arm på marknaden.
En modul med dubbla CPU:er med gemensamt L2-cache, och ett L3-cache som kan delas mellan flera moduler. Så ser Appliedmicros första 64-bitasr Armprocessor ut. Den kallas X-gene och är konstruerad för att optimera strömsnålhet och minimera storleken, snarare än att maximera enkeltrådsprestanda.

Varje CPU-kärna har egen heltals-, flyttals-, och SIMD-enhet. Virtualisering stöds. Kärnorna är enkeltrådade, kör fyra instruktioner parallellt och kan kasta om ordningen mellan operationer för att fylla rörledningarna bättre.

Den processor som släpps i provexemplar under fjärde kvartalet tickar i 2,4 GHz och tillverkas i 40 nm. Senare modeller ska tillverkas i 28 nm och upp till 3,0 GHz.

Uppgifterna avslöjades på konferensen Hot Chips.

X-gene är Appliedmicros egen konstruktion på Arms 64-bitars instruktionsuppsättning Armv8, inklusive cachekoherensgränssnittet mellan modulerna. Arm själv utvecklar just nu två Armv8-kärnor med arbetsnamnen Atlas och Apollo.

Cavium är ett annat företag som ska bygga serverprocessorer på Armv8.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)