JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska kommuner vill tvingas bygga med smart belysning
En färsk undersökning från Belysningsbranschen visar att fyra av fem svenska kommuner vill ha en lag som tvingar dem att införa moderna ljuskällor i kombination med rörelsesensorer och dagsljusavkänning vid nybyggen. Idag går 20 procent av kommunernas energiförbrukning i skolor, vårdlokaler och andra fastigheter till belysning, som till stor del är föråldrad.
– Om man menar allvar med energiomställningen måste vi införa en lag på smart belysning vid nybyggnation och renovering. Jag är inte förvånad över att de som jobbar med frågan dagligen i Sveriges kommuner håller med mig, säger Magnus Frantzell, vd för Belysningsbranschen i ett pressmeddelande.

I Danmark har man sedan juni 2010 nya byggregler, som ställer krav på ny belysningsteknik såsom rörelsesensorer och dagsljusavkänning.

–  Byggreglerna har en avgörande betydelse för vilken belysning som installeras och så länge inga regler finns kommer gammalmodig belysning installeras i nya byggnader. Vi kan jämföra det med utfasningen av glödlampor som gick väldigt långsamt trots att alternativ hade funnits under lång tid. Det var först när förbudet mot glödlampor gick igenom som saker och ting började hända, säger Magnus Frantzell.

En övergång till smart belysning skulle kunna halvera elförbrukningen som härrör från belysningen i kommunernas lokaler, hävdar Belysningsbranschen.

Enligt en undersökning gjord av Energimyndigheten är belysningen i 73 procent av Sveriges skolor, 82 procent av Sveriges vårdlokaler och 63 procent av Sveriges kontor ålderdomlig.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)