JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljardaffär: ÅF köper Epsilon

Miljardaffär: ÅF köper Epsilon

Teknikkonsulten ÅF köper konkurrenten Epsilon för upp till 2,8 miljarder kronor. Initialt handlar det om 1,7 miljarder därefter tillkommer en köpeskilling på som mest 1,1 miljarder.
– Idag är en stor dag för samtliga medarbetare i ÅF och Epsilon. Tillsammans skapar vi ett av norra Europas ledande teknikkonsultbolag med en stark plattform för framtida lönsam tillväxt, säger Jonas Wiström, vd och koncernchef i ÅF, i ett pressmeddelande.

ÅF har som långsiktigt mål att omsätta cirka en miljard euro år 2015. Det motsvarar en genomsnittlig tillväxt om cirka 16 procent per år. För att nå dit har företaget lagt fast en strategi  att vara nummer ett eller två på de marknader där det är verksamt. Tillväxten ska till hälften drivas genom förvärv, till hälften genom organisk tillväxt.

– För ÅF:s del innebär affären att vi nu även inom Technology blir nummer ett och därmed blir nummer ett eller två inom samtliga fokusområden på den skandinaviska marknaden samt att vi får en god balans mellan koncernens divisioner, konstaterar Jonas Wiström.

Köpet – som initialt består av en kontant betalning om 850 miljoner kronor och 5 985 915 nyemitterade B-aktier i ÅF – ligger alltså väl i linje med ÅF:s stategi. Det stärker ÅF främst inom området industriell process och produktionsautomation (Industry) samt produktutveckling (Technology).

Epsilons har cirka 1 600 anställda. Konsultverksamhet kommer till cirka 80 procent att integreras i ÅF:s division Technology, resterande andel kommer att ingå i divisionen Industry. Epsilons vd Mats Boström blir chef för divisionen ÅF Technology och går in i koncernledningen.

Den nya koncernen får cirka 6 800 anställda och ett partnernätverk med cirka 14 000 konsulter, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Affären kräver godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter samt från en extra bolagsstämma i ÅF som ska hållas den 19 november 2012.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)