JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Superkondensator fiskar efter batteriplatsen

Superkondensator fiskar efter batteriplatsen

Tänk dig en supertunn bokläsare som visserligen bara håller i 4 timmar men som går att ladda på bara 2 minuter. Det går att åstadkomma om energin tas från en superkondensator istället för ett batteri, hävdar australiska Cap-xx.
Superkondensatorer är nog mest kända som en källa för tillfälliga backuper, men de kan också användas för att exempelvis ersätta batterier i vissa tillämpningar.

– Superkondensatorer kan ses som ett mellanting mellan kondensatorer och batterier. De har betydligt högre effekttäthet än batterier, men samtidigt betydligt högre energitäthet än kondensatorer, säger Peter Bukie, marknadsansvarig på Cap-xx.

Cap-xx påstår sig vara ensamt i världen om att tillverka superkondensatorer med organiska elektroder. Företaget har 21 patent som täcker allt från strukturer, material och tillverkningsprocesser till kapslingen och även tillämpningar.

– Vår teknik med kolbaserade elektroder gör att vi kan tillverka celler som har högre spänning än andra. Våra celler har idag 2,75 V, men vi arbetar med att nå 3V, säger Peter Bukie.

Han förklarar att elektroden är uppbyggd av nanosporer, som en tvättsvamp av kol. Det ger ett högt kapacitansvärde och låg impedans (ERS), vilket i sin tur bäddar för upp till tio gånger högre effekttäthet och klart bättre energitäthet än i alternativa superkondensatorer. Likaså kan superkaparna göras extremt tunna.

–  Det porösa kolbaserat elektrodmaterialet gör att en enda liten superkondensator kan få en yta som motsvarar  2 000 kvadratmeter.

På Cap-xx kundlistan står företag som Qualcomm, Motorola och Sierra Wireless, och en rejäl fjäder i hatten är att japanska Murata licensierat företagets teknik.  

Framåt ser företaget en stor mängd alternativa tillämpningar. Konsumentelektronik, såsom smartmobiler och olika former av kameror, medicinsk avbildning, energiskördande system och elfordon är bara några exempel.

– Just nu jobbar vi med att utveckla en prototyp av Amazons bokläsare Kindle. Superkondensatorn som används är bara 2 mm tjock, så läsaren blir väldigt nätt, säger Peter Bukie.

– Vid full laddning kan man läsa fyra timmar i streck, sen tar det bara två minuter att ladda den fullt via vägguttaget. Lägger man den istället på en induktiv laddplatta tar det fem till tio minuter att ladda den. Ett vanligt batteri skulle kräva en laddtid på en timme från vägg och upp till fyra timmar vid induktionsladdning.

Cap-xx säljs av Acte Supply i Sverige.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)