JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. QNX startar app-butik för biltillverkare

QNX startar appbutik för bilar

QNX HTML5 SDK
Billtillverkare får en egen webbutik för appar till instrumentbrädan och multmediaskärmarna i bilen. Apparna skrivs i webbtekniken HTML5.
WEBBGRÄNSSNITT ÖVERALLT
CSS3, HTML5 och Javascript är mjukvarteknik som idag används för att bygga sidor i webbläsar. Men tekniken möter alltmer intresse som generell plattform för gränssnitt, bland annat i bilar.
Enligt QNX finns nu en potentiellt lukrativ marknad för app-utvecklare för bilen, lik den som finns för mobiltelefoner. Appbutiken ska överbrygga klyftan mellan apputvecklarna och biltillverkarna, hoppas QNX.

QNX stöder HTML5-apputveckling i version 2 av sin plattform QNX CAR och det är appar utvecklade här som kan bjudas ut i den kommande appbutiken.

Utöver HTML5-apputvecklingsverktyg – med gränssnitt till luftkonditionering, GPS, radio och multimedia – finns en emulator som låter utvecklaren ta sina appar på en provtur direkt i en webbläsare.

QNX CAR 2 släpps i december. ”Utvalda utvecklare” kommer att få tillgång till HTML5-utvecklingsverktyget och appbutiken under första kvartalet nästa år.

QNX och Intel är drivande i en konferens om webbteknik i bilen som webbstandardorganisationen W3C arrangerar i Rom den 14–15 november.

Ett av målen med konferensen är att förhindra fragmentering när olika fordonstillverkare börjar använda HTML5-plattformen, eftersom detta skulle sabotera tanken på en generell appbutik dit där utvecklare kan tanka  upp appar som fungerar för alla bilmärken.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)