JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Årets vinnare är Globalfoundries, Qualcomm och TSMC
Trots att det fortfarande återstår några veckor av 2012 har analyshuset IC Insights redan utsett årets vinnare bland de 20 största halvledarbolagen. Inte helt oväntat toppas listan av två foundries och en fabrikslös tillverkare: Globalfoundries, Qualcomm och TSMC.
2012 ser ut att gå till historien som ett mellanår. Ingen stor uppgång men inte heller någon djupdykning. IC Insights prognos pekar på att den totala halvledarmarknaden landar på 320 miljarder dollar, en procent mindre än i fjol. Analyshuset har faktiskt reviderat upp sin prognos från i april, som talade om en tillbakagång på 2 procent.

Men tittar man på de enskilda bolagen är det stora skillnader på hur året har utvecklats. Mobilkretsbolaget Qualcomm spås växa med 30 procent och klättrar tre platser till fjärdeplatsen. AMD tappar däremot 17 procent. Att Globalfoundries, som knoppades av från AMD, trots det växer med 31 procent visar att foundryt lyckats attrahera många nya kunder.

Bland de fem största bolagen är det små förändringar. Listan toppas precis som vanligt av Intel följt av Samsung och TSMC. Sedan knuffar Qualcomm ner Texas Instruments till en femteplats.

Av de stora europeiska halvledarbolagen går det bäst för NXP som spås växa med 4 procent. Infineon tappar 11 procent och ST 13 procent.















MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)