JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IVA slår ett slag för kommersialisering
Galia Ponzina – som forskar på halvledarmaterial för bland annat lysdioder vid Linköpings universitet – har vunnit ett forskningsstipendium på 100 000 kr genom Ingenjörsvetenskapsakademins mentorsprogram Mentor4research. Syftet med tävlingen är att försöka få forskare att kommersialisera sina resultat
– Det känns jätteroligt, och jag blev överraskad att jag vann. Under mentorsprogrammet har jag börjat tänka på min forskning från ett helt nytt perspektiv, som till exempel på vilka möjligheter det finns för att kommersialisera mina resultat, säger Galia Ponzina i ett pressmeddelande.

Inom mentorprogrammet Mentor4research paras forskarna ihop med mentorer som har lyckats inom näringslivet. I år samlade programmet 57 forskare.

Galia Ponzina forskar på halvledarmaterial för ljuskomponenter, exempelvis vita lysdioder och blå laserdioder, som kan användas till allt från vanlig belysning till holografiska projektorer. Under programmet har hon haft stöd av sin mentor Robert Forchheimer, som är professor på Linköpings universitet och som bland annat grundat medicinteknik- och kommunikationsföretaget Sectra.

Juryns motivering lyder: ”Galia Pozina gav aldrig upp. Hon omprövade sina idéer och hittade nya lösningar. Plan A blev Plan B. Hon utmanade sig själv och kom över sin rädsla. Galia Pozina lyssnade på andra och tog intryck. Hon kom verkligen ut ur labbet. När det såg som mörkast ut coachade hon till och med sin mentor.”

Mentor4research drivs av IVA med Vinnova som partner och finansiär. Forskarna som deltar kommer från Stockholm, Uppsala, Linköping och Göteborg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)