JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk sensor ska rädda kinesiska gruvarbetare
Delsboföretaget Senseair – som utvecklar gassensorer baserade på ir-teknik – har tillsammans med ett kinesiskt elektronikinstitut utvecklat en gassensor som detekterar metan. Målet är att öka säkerheten i kinesiska kolgruvor.
I kolfyndigheten bildas metanfickor. Vid brytning i kolgruvor släpps gasen ut i gruvgången och det  finns risk för att koncentrationen blir så hög att gasen orsakar en explosion.

För att avhjälpa problemet har svenska Senseair anpassat en av sina gassensor, kallad S8, för just gruvtillämpningar. Utvecklingsarbetet har skett i nära samarbete med ett elektronikinstitut i Kina och en av de viktigare parametrarna har varit att uppnå tillräcklig noggrannhet.

– Vi har under det senaste året jobbat nära slutkunden i Kina. Vi har bland annat varit på studiebesök nere i en gruva för att på så vis få en förståelse för kraven, både vad gäller hantering av sensorn och den miljö den ska sitta i, säger Arvid Egeland, sälj och marknadsansvarig på Senseair, i ett pressmeddelande.

Arvid Egeland tillägger att intresset för den nya sensorn är mycket stort i Kina. Det bekräftades dessutom  nyligen då företaget visade upp nykomlingen på en kolgruvemässa i Peking.

– Intresset var mycket större än vad vi hade räknat med och vi ser redan idag att detta är en marknad som kommer att växa för oss på Senseair, säger Arvid Egeland.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)