JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hybriddiod får halv miljon
En hybrid mellan konventionell lysdiod och organisk lysdiod (OLED). Det ska Ecospark och Acreo göra en förstudie på. Vinnova plockar upp notan på en  halv miljon kronor.
Ecosparks vita lysdioder på nanotrådar av zinkoxid (ZnO) ska kombineras med Acreos kunnande inom området tryckt elektronik. Studien ska belysa möjligheten att tillverka LED-paneler med vanlig tryckteknik.

Projektet går under namnet LAM-LED och pågår fram till mars 2013. Om det går bra är nästa steg ett produktutvecklingsprojekt.

Zinkoxid för lysdioder har enligt Ecospark låg giftighet, är billigt och enkelt att tillverka, och ger ”perfekt” vitt ljus.

Ecospark utvecklar ny patentskyddad teknik för vit LED-belysning baserad på nanotrådar i halvledarmaterialet zinkoxid (ZnO). Tekniken bygger på lågtemperaturprocesser vilket enligt företaget möjliggör produktion i stor skala till en bråkdel av kostnaden för konventionella lysdioder (länk).

– Flexibla LED-paneler möjliggör helt nya applikationer inom belysningsområdet och det är spännande att ligga i frontlinjen med denna teknik, säger Ecosparks vd Magnus Hägglund i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)