JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snacka om födelsedagsskiva

Snacka om födelsedagsskiva!

Om Intel vill uppvakta kosmosgeniet Stephen Hawking på födelsedagen – hur gör man då? Enkelt. Man ger honom en 300-millimeters födelsedagskiselskiva i present.
Vid en ceremoni i går vid Cambridgeuniversitetets centrum för teoretisk kosmologi överlämnade Intels representant en kiselskiva med orden Happy Birthday Stephen Hawking graverade hundratals gånger över ytan.

Intel skriver i ett pressmeddelande att meddelandet har graverats i samma tillverkningsprocess som används för att tillverka Intels processorer för smartphones. Varje tecken är bara tio mikrometer brett, vilket motsvarar cirka en tiondel av ett hårstrås bredd.

Varför Intel kom på idén med födelsedagsskivan av kisel beror naturligtvis på den nya superdatorn Cosmos Mk IX vid Stephen Hawking Centre for Theoretical Cosmology, den institution som Stephen Hawking grundat och är forskningschef för.

I den sitter 1 856 Intel Xeon E5-processorkärnor och 31 Intel Xeon Phihjälpprocessorer.

Superdatorn används för att försöka besvara alla svåra frågor om  kosmos – vad hände direkt  efter Bing Bang och vad var de urtida frön som gav upphov till galaxer, stjärnor och planeter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)