JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Efter Wi-Fi - nu kommer WiGig

Efter Wi-Fi – nu kommer WiGig

2013 blir året då den nya gigabitsnabba, trådlösa standarden802.11ad släpps ut på marknaden i en rad nya produkter. WiGig är tjugo gånger snabbare än Wi-Fi, men är begränsad i räckvidd.
The Wireless Gigabit Alliance bildades redan 2009 av de ledande dator- och programvaruföretagen, men det är först nu som standarden är redo för marknaden.

Bekräftelsen på det är att världens största ingenjörsorganisationn IEEE, the Institute  of Electrical and Electronics Engineers, har ratifierat standarden. Det gjordes så sent som för två veckor sedan. (länk)

Men datorjätten Dell tjuvstartade redan i höstas med att visa upp sin nya slimmade Latitude 6430u med Windows 8.

Latitude 6430u är en så kallad ultrabook. Den använder WiGig för att trådlöst koppla upp sig mot en dockningsstation där alla sladdar och kablar sitter.

WiGig-standarden använder 60 GHz-bandet och kan teoretiskt komma upp i en bandbredd på hela 7 gigabit per sekund.

Men så höga frekvenser som G0 GHz har sina begränsningar – korta avstånd och svårigheter att gå genom väggar, bokhyllor och andra hinder.

Därför blir WiGig en grej för att trådlöst koppla samman apparater som finns i samma rum – en ersättning för Hdmi-kabeln med en räckvidd på några meter.

WiGig kommer att fungera som en basstation för mobiler, surfplattor, hårddiskar och datorskärmar som i sin tur kan synkas med varandra genom att bara lägga dem tätt tillsammans.

På Intel Developer Forum i höstas visade ordföranden i WiGig-alliansen Ali Sadri hur det kommer att se ut framöver. (länk)

- Om vi kan få bort alla uttag i datorerna kan vi göra ultrabooks ännu tunnare, ännu snyggare och ännu sexigare, sa Ali Sadri.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)