JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EEMBC vill betygsätta snålprocessorer

eembcEEMBC vill betygsätta snålprocessorer

Det kommer allt fler processorer som hävdar att de kan klara sig i månader eller till och med i flera år på ett enda batteri. Hur sanna är dessa påståenden och vilken processor är bäst? Frågorna blir förhoppningsvis enklare att besvara med branschorganisationen EEMBC:s kommande test för just energiförbrukning.
Det finns ingen exakt definition på vad som menas med ultralåg energiförbrukning men tanken med det nya testet från EEMBC är att mäta energiförbrukningen i processorer som används för bland annat portabla medicintekniska apparater, automationsprodukter för byggnader, smarta energimätare och energiskördande system.

– Vi vill skapa ett betygssystem som motsvarar verkliga fall, som består av en serie med relevanta tester som inte bara är algoritmer utan också tar hänsyn till hur ofta man kör dem, säger Markus Levy som är ordförande på EEMBC.

Trots att testet ska motsvara mycket utdragna förlopp som till exempel energiförbrukningen i en blodsockermätare som kanske används tre gånger per dag, ska det inte ta mer än några minuter eller kanske en halvtimme att få fram resultatet.

Exakt hur testerna ska utformas är ännu inte klart. Intressegruppen kring det nya prestandamåttet ska ha ett möte under mässan Embedded World i Nürnberg om en månad. Förhoppningen är att kunna släppa testsviten under andra eller tredje kvartalet i år och att de första resultaten kommer under nästa år.

Förutom testsviten behövs också någon form av mätinstrument, men man ska inte behöva något oscilloskop eller någon effektmeter.

– Vi funderar på att ta fram ett speciellt kort som inte behöver kosta mer än kanske 50 dollar, och som kan mäta energiförbrukningen, säger Markus Levy.

Det är sedan upp till den som ska certifiera sin processor att minimera effektförbrukningen genom att använda så många olika vilo- och sovlägen som möjligt. Huruvida resultaten kommer att certifieras av EEMBC är inte klart.

– Det är upp till tillverkaren att bestämma, men certifieringen är gratis för våra medlemmar.

På medlemslistan ingår i princip alla processortillverkare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)