JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nyberg avgår: ”Jag gjorde fel”

Nyberg avgår: ”Jag gjorde fel”

Klockan kvart över elva på fredagsförmiddagen meddelade Telia Sonera-chefen Lars Nyberg att han avgår som vd. ”Vi gjorde misstag i Uzbekistan. Det är något som jag  beklagar”, skriver han i sitt avskedsbrev.
Lars Nyberg kom till den svensk-finska teleoperatören Telia Sonera som en hjälte och räddande ängel när företaget hade en djup chefskris 2007.

Lars Nyberg  hade då gjort en makalös karriär som företagsstädare och företagsledare i USA, framför med industriföretaget NCR.

Fem och ett halvt år senare tvingas han lämna in sin avskedsansökan efter skandalaffären med 3G-licenser i Uzbekistan och avsaknad av stöd från styrelsen.

Läs hela hans avskedsbrev här:
Jag känner en stor lättnad över att Mannheimer Swartlings utredning inte funnit något belägg för anklagelserna att TeliaSonera begått mutbrott eller deltagit i penningtvätt, eftersom jag själv varit så övertygad om detta.

Samtidigt riktar utredningen allvarlig kritik mot Telia Sonera på flera punkter, bland annat för att vi inte gjorde en mer djupgående analys av den lokale partnern inför etableringen 2007 och undersökte hur de kommit över de tillgångar som förvärvades av TeliaSonera. Även om affären var korrekt i juridisk mening borde vi inte ha genomfört den utan att skaffa oss tillräcklig kunskap om motparten. Det är något jag beklagar.

I samband med att styrelsen fick ta del av Rieses rapport fick jag information om att stora förändringar kommer att ske i styrelsen. För att fortsätta verka som VD behöver jag en fungerande styrelse och deras uttalade förtroende. Jag fick beskedet att de med anledning av de förestående förändringarna inte var beredda att uttala sig i förtroendefrågan.

Med det beskedet bestämde jag mig för att lämna VD-posten, därför väljer jag att avgå.

Jag är oerhört stolt över det vi har åstadkommit i Telia Sonera under mina fem och ett halvt år som VD. Det är ett fantastiskt fint bolag med många kompetenta och hängivna medarbetare.
Det skriver Lars Nyberg.

Styrelsen utsåg i dag vice VD och finanschef Per-Arne Blomquist till tillförordnad VD och koncernchef.

Styrelsen ger också i  ett långt uttalande sin syn på affären i Uzbekistan, misstankarna om mutbrott, Mannheimer Swartlings utredning och företagsledningens agerande.

– Det är styrelsens slutsats att investeringarna inte genomfördes på ett tillfredsställande sätt. Sammantaget har den interna informationen och kontrollen på olika nivåer (ägare, styrelse, ledning och linjeorganisation) inte räckt till för att fånga upp varningssignaler om affärens etiska risker, skriver styrelsen.

Läs hela uttalandet här: (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)