JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST-Ericsson förstärker verkligheten i mobilen

ST-Ericsson förstärker verkligheten i mobilen

Inför mobilmässan i Barcelona släpper svensk-franska ST-Ericsson och tyska Metaio nyheten att ST-Ericsson ska bygga in Metaios AR-motor i kommande mobilplattformar för att ge "förstärkt verklighet" direkt i mobilen.
Halvledarföretaget ST-Ericsson, vars svenska del har sin bas i Lund, inledde hösten 2011 ett samarbete med Metaio om det nya fenomenet Augmented Reality, som på svenska kallas förstärkt verklighet eller utökad verklighet.

Det samarbetet har nu lett till att Ericsson bestämt sig för att integrera Metaios AR-motor i kommande versioner av ST Ericssons snabba mobilkretsar Nova, Thor och NovaThor.

Enligt ST Ericssons pressmeddelande är det första gången någonsin som någon bygger in en AR-hårdvara direkt på kisel.

Augmented Reality har varit en dröm för kommunikationsföretag i många år, det vill säga att kunna lägga till olika sorters information på bilder eller filmer som tas i realtid.

Tack vare Moores lag har nu den beräkningskraft som krävs för att skapa illusioner av detta slag blivit så billig att den kan integreras i mobiltelefoner.

Exempel på Augmented Reality som redan används är QR-koderna i tidningsannonser. Man riktar mobilkameran mot QR-etiketten och slussas vidare till en hemsida eller en videofilm.

Ikea använder också en form av AR i sina nya katalog där man med en app kan ge bilderna i katalogen liv och få ytterligare information om vad som syns på sidan.

Man ska kunna få information om i stort sett vad som helst med AR i mobilen - vad det är för hus man har framför sig, vad som finns på den gata man går på, vad sjön heter som man passerar.

I och med att AR-tekniken nu kan byggas in i mobilerna kommer antalet applikationer att öka med en rasande fart.

Metaio kommer i Barcelona att visa upp en rad exempel på vad man kan göra med AR i mobilen.

I ett nytt Youtube-klipp berättar Metaios teknikchef Peter Meier vad vi kan vänta oss i framtiden. (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)