JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung retar Apple med intåg i Sharp
Koreanska Samsung blir största utländska ägare i japanska Sharp med nyemitterade aktier för 10,4 miljarder yen motsvarande 700 miljoner kronor. Nu spekuleras det i att affären får amerikanska Apple att surna till.
I dag offentliggjorde Sharp, världens ledande tillverkare av lcd-skärmar för tv-apparater, datorer, smarta mobiler, reklamskyltar och annat, att Samsung går in med 10,4 miljarder yen i nytt kapital och blir största utländska ägare i Sharp och den femte största totalt efter alla finansiella institutioner.

I december förra året fick Sharp ett motsvarande kapitaltillskott från den amerikanska chiptillverkaren Qualcomm, som gick in med 9,9 miljarder yen och då blev största utländska ägare i Sharp. Nu är Qualcomm förpassad till sjunde plats i ägarrankningen. (Länk).

Sharp levererar lcd-skärmar till i stort sett alla stora elektronikföretag, inklusive amerikanska Apple som köper skärmarna till Iphone och Ipad från Sharp.

I internationell press spekuleras det nu i att Samsungs intåg i Sharp ytterligare kan fördjupa konflikten mellan de båda smartmobilgiganterna Apple och Samsung, som strider både om patenträtter och marknadsandelar.

För Samsungs del är affären med Sharp ett sätt att garantera leveranser av tv-skärmar, framför allt Sharps nya superskarpa 32-tumsskärmar för tv och de likaledes superskarpa skärmarna för smarta mobiler och surfplattor.

Sharp har varit illa ute länge och ingen vill se Sharp fallera.

Förra året förhandlade Sharp både med taiwanesiska Hon Hai, världens största kontraktstillverkare med dotterbolaget Foxconn och de båda amerikanska halvledarföretagen Intel och Qualcomm.

Den finansieringsrundan slutade med att Qualcomm gick in med kapital.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)