JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt Galaxy-rykte: Trådlös laddning i nya S-4
Enligt tekniksajten Digitimes kommer Samsung att erbjuda trådlös laddning av den nya supermobiler Galaxy S-4. På torsdag kommer svaret.
Få mobiler har varit så ryktesomspunna som Samsungs kommande smartphone Galaxy S-4, som ska avtäckas vid ett stort event i New York den 14 mars.

Förra veckan hade New York Times uppgifter om att Galaxy S-4 troligen kommer att ha svenska Tobiis infraröda teknik för ögonstyrning av skärmen. (Länk)

Nu kommer Digitimes med uppgifter om att Galaxy S-4 också kommer att förses med induktiv batteriladdning enligt standarden Qi (uttalas tji), som stöds av organisationen Wireless Power Consortium.

Qi-standarden arbetar med induktionsladdning i området 0-5 W.

Samsung har varit med i WPC-konsortiet sedan starten för fem år sedan men har inga produkter med inbyggd Qi. Nokia däremot har satsat helhjärtat på Qi i sin nya Lumiaserie liksom LG Electronics.

WPC-konstortiet har i dag 138 medlemmar (länk) och hittills har 140 produkter certifierats för Qi-laddning (länk)

Om Samsung följer Nokia, LG, HTC, Motorola Mobility, Sony Mobile, Docomo och Panasonic i spåren kommer Qi att bli den allenarådande tekniken för trådlös batteriladdning av mobiler, spår Digitimes.

Hittills har Apple hållit sig utanför WPC-konsortiet men Digitimes spekulerar i att också Apple kommer att hoppa på Qi-tåget.

Digitimes håller dock dörren öppen för att varken Samsung eller Apple bygger in Qi redan nu. Mobilköpare som vill induktionsladda måste i så fall byta ut det ordinarie bakstycket på mobilen mot ett bakstycke med Qi-kretsar.

Detta är Qi


Qi är den standard som är mest spridd när det gäller induktionsladdning i lågeffektsområdet 0-5 W. Bakom standarden står Wireless Power Consortium som grundats av ST Ericsson, Samsung, Texas Instruments, Philips, Duracell och Sanyo.

Hittills är 140 produkter certifierade, allt från laddplattor till mobiltelefoner till batteripackar och väckarklockor.

Antalet Qi-stämplade prylar i världen är snart uppe i tio miljoner, främst i Japan, Korea och USA. Målet för WPC-konsortiet är att Qi ska bli lika vanligt i mobilen som Bluetooth är i dag.

Magnetisk induktion används för att överför energi från en basstation till en mottagare. Spolarna arbetar inom frekvensområdet 100-250 kHz och avståndet mellan dem ska vara så litet som möjligt.

Med ett avstånd på två millimeter är verkningsgraden 75 procent sjunker snabbt när avståndet ökar.

Kritik har riktats mot Qi för att vara för hårt specad och trög och konkurrerande tekniker har dykt upp, bland annat magnetisk resonans.

För ett år sedan gick Samsung och Qualcomm samman och skapade en ny allians som går under namnt A4WP, som i dag har cirka 20 medlemmar, varav de flesta också är med i WPC, bland andra Texas Instrument.

Läs mer om detta i Elektroniktidningens temanummer om strömförsörjning i oktober förra året. (Länk)
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)