JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SKF:s världsnyhet: Det intelligenta lagret

SKF:s världsnyhet: Det intelligenta lagret

SKF släpper i dag information om det nya lagret SKF Insight, som är packat med sensorer som trådlöst berättar hur lagret mår och slår larm innan eventuella skador inträffat.
I ett pressmeddelande på måndagsförmiddagen berättar SKF:s forskningschef Alan Begg om det nya lagret som väntas revolutionera tillståndsövervakningen av maskiner.

– För tre år sedan hade vi en vision om ett integrerat sensorpaket med egen strömförsörjning som trådlöst kunde kommunicera tillståndet för ett lager när som helst, så att ett smart lager kan skicka meddelanden när något händer med det, säger Alan Begg.

SKF har testet teknik på malmtågen i Norrland tillsammans med forskare vid Luleå tekniska universitet. Där har man byggt in sensorer som på varnar vid för hög belastning och  mikroskopiska skador på lagret och rapporterar till både lokföraren, trafikverket och gruvbolaget.

Efter omfattande FoU-arbete för att lösa problemen med energigenerering och utveckling av kapslingslösningen för sensorer och elektronik har Alan Beggs vision blivit verklighet.

– Att göra lagret till hjärnan och hjärtat i roterande maskiner har länge varit en dröm inom teknikbranschen och jag är stolt över att SKF är först med att genomföra detta, säger han i pressmeddelandet.

Detta är SKF Insight
1. Minimerade mått på sensortekniken gör det möjligt att mäta kritiska parametrar som varvtal, temperatur, hastighet, vibration, belastning och andra funktioner.
2. Genom att använda själva applikationsmiljön kan smarta lager generera den energi som krävs för driften.
3. Intelligent trådlös teknik finns inuti lagret och möjliggör kommunikation i miljöer där traditionell wifi inte fungerar.
4. Smarta lagernätverk som kommunicerar via varandra och via en trådlös gateway.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)