JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 29 februari 2020 VECKA 09

Silica investerar kraftigt i kraft – skapar labb i Stockholm

Power'n More är namnet på ett långsiktigt program som komponentdistributören Silica just sjösatt. Företagets FAE:er har legat i hårdträning med fokus på kraftområdet under de senaste månaderna. Och i sommar ska fem fullt utrustade kraft-labb börja byggas på fem orter i Europa – Stockholm är en. 
– Alla som jobbar på Silica ska förstå power. Det gäller både affärsmässigt och tekniken bakom. Vi vill att våra FAE:er ska vara med och driva projekt hos kunderna i steget innan det är dags att välja specifika komponenter, säger Karlheinz Weigel, ansvarig för kraftområdet i Europa på Silica.

Det är med pompa och ståt som företaget släpper nyheten om den europeiska kraftsamlingen. Företagets road-show genom Paris, Milano och London, avslutades igår med kickoff i München där den nästan självlysande mattan – självklart grön – rullats ut på biografen CinemaXX för anställda och gäster, däribland Elektroniktidningen, inför premiärvisningen av biofilmen Born Power – en humoristisk reklamfilm om Power'n More från Silica (se länk).
 
Silica ingår i Avnet-koncernen. För tre år sedan lanserade företaget det långsiktiga programmet döpt till Core'n More, med fokus på mikroprocessorer. Konceptet har enligt företaget visat sig vara mycket lyckat, därav den nu lanserade satsningen på kraftområdet, döpt till Power'n More.
För några veckor sedan lanserade företaget varumärket ArchiTech, inom vilket man samlar kompetens konstruktionsverktyg och mjukvara.
Framåt är det sex olika varumärken som Silica kommer att marknadsföra sig med. Dels de tre teknikbenen, Core'n More, ArchiTech och Power'n More. Dels de tre vertikala marknaderna, mät (metering), belysning och identifiering (identification).
Men Silica har inte enbart lagt tid och pengar på reklamfilm och genomtänkt pr. Företaget har även investerat rejält i utbildning av personalen under de senaste månaderna.

Hittills har 14 kraftspecialister på företaget intensivutbildats inom krafttopologier, kraftarkitekturer och kraftkonstruktioner – tre fullspäckade utbildningsveckor vardera har hunnits med. Till detta kommer att även 25 av företagets analoga FAE:er fått specialträning, även om den varit mindre detaljerad. Inte ens de 55 FAE:er som jobbar med digital design har sluppit träning med fokus på kraft.

– För oss har detta varit en oerhört viktig investering. Utan den kompetens som vi nu uppnått går det inte att vara djupt involverade i kundernas projekt. Vi har börjat med att utbilda FAE:erna, men framöver ska vi även utbilda säljarna.

Ett led i kompetensutvecklingen är att bygga upp fem välutrustade labb för kraftkonstruktioner. Labben kommer att börja byggas i sommar i de fyra städer som företaget just genomfört sin road-show i, samt Stockholm. Planen är att de ska tas i bruk mot slutet av året.

I dag representerar Silica sju av de tio största halvledartillverkarna inom kraftområdet.

– Vi har ett mycket brett sortiment, med alla olika typer av krafthalvledare från FET:ar till IGBT:er. Även komponenter i kiselkarbid och galliumnitrid ingår. Det vi däremot saknar är kraftmoduler, säger Karlheinz Weigel.

Så trots att Silica representerar halvledartillverkare som tillverkar moduler , så har distributören inte rätt att sälja moduler – än.

– Vi är i djupa diskussioner med flera olika modultillverkare. Inom ett halvår kan jag avslöja mer, men inte nu.

I programmet Power'n More ingår också tredjepartslösningar, som innebär att Silica knyter till sig externa kraftkonsulter som redan designpartners.

Halvledartillverkarna i Silicas kraftportfölj:
Analog Devices, Diodes, Freescale, Infineon, International Rectifier, Maxim Integrated, Microchip, NXP, On Semiconductor, Renesas, Rohm, Sharp, ST Microelectronics och Texas Instruments
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)