JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rambus straffas med böter
Den mer än 20 år långa patentstriden kring minnesstandarderna DDR och SDRAM fick ett nytt inslag i förra veckan när amerikanska Rambus dömdes till 250 miljoner dollar i böter.
Rambus var ett av de företag som arbetade med gränssnitt till DRAM i början av 1990-talet.

Men Rambus anklagades av andra företag i standardiseringskommitten för att ha en egen agenda och i hemlighet tagit fram egna patent på DRAM-standarderna SDRAM och DDR och gjorde tillägg i dem för att anpassa dem efter den kommande standarden.

Den amerikanska handelsdomstolen Federal Trade Commission prövade anklagelserna och slog fast att Rambus hade rätt att göra det man gjort.

Men vid en ny prövning 2006 blev utslaget ett helt annat. FTC hävdade att Rambus i praktiken lurat till sig ett monopol på SDRAM- och DDR-teknik.

Rambus har krävt licenspengar från bland andra Samsung, Infineon, Hynix, Micron, Nanya och Elpida.

Rambus har fått licenspengar från både Samsung och Infineon och tilldömdes skadestånd på 397 miljoner dollar i en patenttvist med Hynix.

För fyra år sedan fråndömdes Rambus patenträtterna till minnesgränssnitten till DDR och SDRAM eftersom Rambus förstört dokument som skulle bevisat att Rambus förde standardiseringskommissionen bakom ljuset.

Efter det har stämningar och motstämningar avlöst varandra.

Hela tiden har fokus legat på Rambus drastiska tilltag att förstöra dokument från tiden då företaget fick patent på sina DRAM-gränssnitt.

Den senaste domen avkunnades förra veckan av distriktsdomstolen i San José i Kalifornien. Domaren Ronald Whyte dömde Rambus till 250 miljoner dollar i böter för att ha förstört dokument som skulle varit relevanta i patentstriden mot Hynix.

Läs Elektroniktidningens tidigare rapportering om Rambus-tvisten här. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)