JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lyckat samarbete för Obducat
Lundaföretaget Obducat gick för ganska exakt två år sedan in i ett utvecklingssamarbete med det amerikanska hygienproduktföretaget Kimberly-Clarke. Det samarbetet har nu resulterat i en stororder på nanoimprintlitografi.
Kimberly-Clarke är i Sverige mest känt för sitt varumärke Kleenex, men har ett tiotal andra inarbetade varumärken inom hygien- och hälsovårdsområdet.

I juni 2011 meddelade Obducat att man gått in i ett samarbete med Kimberly Clark för att ta fram produktionsutrustning för ett då hemligt projekt.

Enligt obekräftade uppgifter handlar det om att tillverka specialplåster med Obducats teknik för nanoimprintlitografi.

Kimberly-Clark har i två år arbetat med att ta fram ett plåsterliknande förband som kan överföra läkemedel i huden och Obducats nanoteknik sägs vara en pusselbit i den produktutvecklingen.

Kimberly-Clark lägger nu en order på Obducat värd 13,5 miljoner kronor för en pilotanläggning för tillverkning av det nya plåstret. Utrustningen ska levereras senast under fjärde kvartalet i år.

Obducat har haft nanoteknikutrustning placerad hos Georgia Institute of Technology i Atlanta i närmare tio år och det är där som Kimberly-Clark och Obducat hittat varandra, skriver Sydsvenskan.

Sydsvenskan uppger också att Obducat betalat av närmare 600 000 kronor på sin drygt två miljoner stora skatteskuld, varav 1,3 miljoner förts vidare till Kronofogden.

– Vårt mål är att få tillbaka förtroendet för vårt bolag genom att visa resultat i form av nya ordrar, säger vd Patrik Lundström till Sydsvenskan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)