JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gissa Gordon Moores favoritchip

Gissa Gordon Moores favoritchip

Vilken mikroprocessor håller Intelgrundaren Goordon Moore högst av alla? Och vad säger Morris Chang, grundare av TSMC? Tips: Det är ett DRAM.
Elektroniktidningen rapporterade i morse om de 25 integrerade kretsar som betytt mest för elektronikutvecklingen de senaste femtio åren (länk).

Det är den amerikanska ingenjörsorganisationen IEEE som ligger bakom rapporten "25 Microchip That Shook the World".

Samtidigt som rapporten publicerades passade man på att be 25 kända personer med anknytning till branschen - elektronikutvecklare, företagsgrundare, riskkapitalister, fackpressjournalister etcetera - att välja ut deras personliga favoritchip.

Vad säger då Gordon Moore, grundaren av Intel och skaparen av Moores lag, som spått utvecklingen för integrerade kretsar med skrämmande träffsäkerhet.

För Gordon Moore är det Intel 1103, den första kommersiella 1024-bitar DRAM-kretsen, som sticker ut. Det lanserades 1970.

- Det var det chipet som lyfte Intel till vinst. Det hade kanske inte den mest eleganta designen men det gillades av elektronikingenjörer eftersom tekniken inte var så revolutionerande ny att det gjorde deras gamla kunskaper obsoleta, säger Gordon Moore.
 
Han säger att 1103-chipet betydde så mycket för honom och Intel att han påminns om det varje gång som hans digitala klocka visar 11:03.

Samma sak säger Morris Chang, grundare av TSMC.

-  Intel 1103, 1-kilobit DRAM var betydelsefullt i åtminstone fyra hänseenden. Det var en enorm kommersiell succé, det gav Intel den knuff företaget behövde, det visade kraften i MOS-tekniken och det gav Moores lag åtminstone 40 års extra livslängd, säger Morris Chang.

Läs här vad de övriga 23 kändisarna säger om sina favoritchip.


Och läs rapporten "25 Microchip That Shook the Word" här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)