JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia miljardsatsar på 4G-nätet

Telia miljardsatsar på 4G-nätet

Nu ska höghastighetsnätet 4G få samma täckning i Sverige som det gamla GSM-nätet har i dag. Också 3G-nätet byggs ut till samma täckning. Kostnad: Minst femton miljarder kronor.
Sveriges största mobiloperatör Telia Sonera gick i morse ut med nyheten om att man kommer att investera fem miljarder kronor per år till och med 2015 i en utbyggnad av 4G- och 3G-näten samt de fasta datanäten.

Satsningen sker i hela landet - glesbygd, mindre städer och stora städer. Bara cirka 100 000 svenska hushåll kommer att sakna 4G-täckning där de bor.

– Hela GSM-nätet, som i dag bygger på 2G-tekniken, kommer att uppgraderas till den senaste tekniken inom 3G och 4G. Detta innebär att täckningen blir större än 90 procent av Sveriges yta och 99 procent av befolkningen kommer under 2014 att få tillgång till 4G där de bor, skriver Telia Sonera i ett pressmeddelande.

Också företagets fasta nät för datatrafik byggs ut.

Telia skriver att surfhastigheten i hela landet kommer att öka oavsett om man har 3G- eller 4G-mobil eller surfplatta. Dessutom kommer både inomhustäckning och talkvalitet att blir bättre.

– I samband med utbyggnaden och förstärkningen av nätet kommer vi att installera ny hårdvara i samtliga basstationer i gsm-nätet. Den nya hårdvaran har bättre prestanda och kan därmed ge en ännu bättre talkvalitet, skriver Telia Sonera.

Upphandling utrustning har precis påbörjats.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)