JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST-Ericsson säljer gps-kretsarna

ST-Ericsson säljer gps-kretsarna

Halvledarföretaget ST-Ericsson meddelar i dag att man sålt all sin satellitnavigeringsverksamhet till en icke namngiven konkurrent och till ett icke offentliggjort pris.
Försäljningen är ett led i att ST-Ericsson delas upp mellan ägarna Ericsson och STMicroelectronics. Den del som nu säljs omfattar kontoren i Daventry i Storbritannien, Bangalore i Indien samt i Singapore. 130 anställda följer med till den nya ägaren.

Affären väntas kunna slutföras senast under augusti i år.

ST-Ericsson har en lång historia med utveckling av kretsar för gps-navigering, det vill säga de amerikanska Navstar-satelliterna, men också för det ryska satellitnavigeringssystemet Glonass.

I dag marknadsför ST-Ericsson sju olika "kombikretsar" för satellitnavigering, bluetooth-kommunikation och fm-radio till alla typer av handhållen utrustning - mobiltelefoner och navigatorer av olika slag. Bilden till höger visar CG2905-kretsen för både gps, glonass, Bluetooth och FM.

ST-Ericsson hävdar att man gör de känsligaste, strömsnålaste och snabbaste navigeringskretsarna i världen.

– När andra kretsar tappar kontakt inomhus, i ogynnsamma stadsmiljöer eller i områden med dålig satellittäckning fortsätter vår utrustning att fungera, skriver ST-Ericsson på sin hemsida.

ST-Ericsson bildades den 10 februari 2009 genom en sammanslagning av Ericsson Mobile Platforms och STMicroelectronis bolag ST-NXP Wirelss.

Bara fyra år senare, den 8 mars 2013, togs beslutet att dela företaget och att Ericsson skulle ta över cirka 1800 anställda i Sverige, Tyskland, Indien och Kina och att STMicroelectronics skulle ta över 950 anställda i Frankrike och Italien.

Samtidigt skulle man sälja eller lägga ned verksamheter med 1600 anställda som föll mellan stolarna i uppdelningen. Hit hör den så kallade GNSS-verksamheten, Global Navigation Satellite System.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)