JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Seko varslar på telekomområdet
Förhandlingarna mellan fackförbundet Seko – Facket för Service och Kommunikation – och motparten Almega om ett nytt avtal på telekomområdet strandade igår. Seko har därför varslat om strejk för 1300 anställda från 19 juni klockan 18:00.
Parterna har inte kunnat komma överens om hur de lokala lönerna ska sättas. Seko vill, om man inte kan komma överens lokalt, att lönerna ska regleras i det centrala avtalet (så kallade stupstocksregler). Dessutom kräver Seko att arbetsgivaren slutar att diskriminera visstidsanställda med kortare anställningstid än tre månader.

– Den så kallade 3-månadersregeln innebär att våra medlemmar som är anställda på kortare tid än tre månader inte omfattas av kollektivavtalet i dagsläget. Den regeln finns inte i några andra avtal med Almega och därför ska den bort, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén i ett pressmeddelande.

Vidare vill fackförbundet ha bort möjligheten för arbetsgivarna att fritt kunna stapla visstidsanställningar på varandra, att medlemmarna får riktiga lönespecifikationer vid löneutbetalning samt att traktamenten ska ges till medlemmar som är borta på flerdygnsförrättningar enligt Skatteverkets norm.

Strejkvarslet berör omkring 1 300 medlemmar på bland annat Eniro, Eltel Networks, Relacom, Skanova, Telia Sonera och Ericsson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)