JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hatt kräver nettodebitering

Hatt kräver nettodebitering

Den så kallade nettodebiteringsutredningen gick inte alls energiminister Anna-Karin Hatts väg. Utredaren gjorde tummen ned för nettodebitering och föreslog i stället en skatterabatt. Men Anna-Karin Hatt står på sig.
- Den som följt mig och den här frågan tidigare vet att jag och Centerpartiet nu kommer att verka för att vi från regeringen, när remissen är klar, ska lägga fram ett förslag till Riksdagen om att införa nettodebitering i Sverige, skriver Anna-Karin Hatt i sin blogg. (Länk)

Hon hävdar att nettodebitering av egenproducerad el är bättre för Sverige än skatterabatt, även om det i princip handlar om lika mycket pengar.

Att få kvitta sin inlevererade överskottsel mot inköpt el och bara betala moms och energiskatt på nettot innebär en starkare stimulans för svenska hushåll att investera i solceller än den av utredningen föreslagna skatterabatten.

- Mitt mål är att vi ska kunna lägga en sådan proposition nästa vår, så att det redan från nästa sommar kan bli en ännu bättre affär att ta steget och bli sin egen småskaliga, förnybara elproducent, skriver hon i sin blogg.

Tidningen Ny Teknik, som följt debatten om nettodebitering under flera år, noterar att utredaren Rolf Bohlin blev helt tagen på sängen av energiministerns blogginlägg.

Hans uppdragsgivare var finansminister Anders Borg och utredningens slutsatser var tydligt färgade av finansdepartementets kända inställning till nettodebitering, det vill säga att den strider mot EU:s moms- och skatteregler.

Enligt Ny Teknik blir Rolf Bohlin först helt tyst i telefonen när han blir uppmärksammad på Hatts blogginlägg. Sedan avböjer han att kommentera...

Läs Elektroniktidningens nyhetsartikel om utredningens förslag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)