JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 6 augusti 2020 VECKA 32

Sargad bransch ser ljusning vid horisonten

Minus 25 procent. Det är facit när man summerar värdet av den svenska komponentdistributionen under 2012. Den främsta förklaringen till nedgången är en större andel utflyttad produktion – här är det Arrows försäljning som slår igenom. Utan den ligger droppet en bit över 10 procent. En ökad ­konkurrens med lägre marginaler som följd ligger också bakom tappet. Samtidigt upplever nära nog alla på 30-i-topplistan att konjunkturen i branschen är på uppåt­gående – om än i sakta mak.
LADDA HEM HELA ARTIKELN MED DIAGRAM OCH TABELL SOM PDF (200 kbyte)
Drygt 1,34 miljarder kronor. Så mycket tappade den svenska komponentdistributionen i fjol jämfört med året innan. I faktiska siffror betyder det att distributörerna på årets Komponenttoppen levererade elektronikkomponenter till Sverige motsvarande drygt 4,11 miljarder kronor under 2012 istället för 5,46 miljarder året innan.

Inte sedan år 2009 – då vi var mitt i den globala finanskrisen – har fler distributörer på topplistan visat negativ tillväxt. Av listans trettio företag minskade nitton sin försäljning under 2012, fem låg fast på samma försäljningssiffror som året innan, medan övriga växte.
Komponenttoppen är Elektroniktidningens årliga rankning av de 30 största komponent­distributörerna och representanterna i Sverige.
Stapeldiagrammet visar omsättningen på elektronikkomponenter, inklusive kommissionsintäkter, som företagen hade i Sverige under 2012. I undantagsfall gäller uppgifterna inte kalenderår utan företagets närmast liggande räkenskapsår.
Som elektronikkomponent räknas i detta sammanhang aktiva och passiva komponenter, displayer för inbyggnad samt elektromekaniska komponenter som kontaktdon och reläer för montering på mönsterkort. Däremot ingår varken mönsterkort, apparatlådor, batterier, motorer eller kabel.
För flera företag avviker omsättningssiffran för 2011 från den som rapporterats i fjolårets Komponenttoppen. Det beror på att årets topplista är baserad på dagsfärska uppgifter för såväl 2011 som 2012.

Samtidigt kan man konstatera att Arrow påverkat fjolårets negativa resultat i betydligt hög­re grad än något annat företag. Företaget har varit ohotad etta på Komponenttoppen under många år. För fem år sedan omsatte ­Arrow mer än tre gånger så mycket på elektronikkomponenter i Sverige som tvåan Avnet. Sedan dess har försprånget krympt successivt, för att nu bara motsvara en tredjedel av Arrows omsättning.

Vad är det då som hänt? Tittar man närmare på Arrow Components Swedens fakturerade belopp i fjol så låg det drygt 17 procent lägre än året innan. Drar man sedan bort andelen komponenter som företaget levererar till utlandet – alltså hela 78 procent under 2012 istället för 67 procent året innan – så blir den sammanlagda nedgången hela 45 procent eller 987 miljoner kronor.

– Vi följer marknaden och märker av en utflytt till alla världsdelar, förklarar Janne Dahlén, chef på Arrows Sverigekontor, företagets krympande komponentleverans till Sverige.

På frågan om stängningen av Arrows lager i stockholmska Lunda – som gradvis genomfördes under förra året – har påverkat företagets resultatet negativt svarar Janne Dahlén däremot nej.

Klart är att den utflyttade produktionen som framförallt Arrow hanterar påverkat årets Komponenttoppen rejält. Väljer man istället att ta bort Arrow från beräkningarna visar det sig att den svenska marknaden under fjolåret minskat med 11 procent, vilket ligger närmare den nedgång som flertalet av företagen i branschen upplevt.

Samtidigt är det viktigt att ­poängtera att det inte enbart är Arrow som anger att en allt större andel av de komponenter som fakureras i Sverige levereras utomlands. Samma trend avspeglar sig hos exempelvis EG Electronics, Compomill, OEM Electronics och Martinsson Elektronik.

Brittiska Farnell – som är topplistans högst rankade distributören utan kontor i Sverige – organiserade en annan form av flytt under fjolåret. Under sommaren 2012 flyttade företaget all telemarketing för Europa liksom kundtjänst och ekonomifunktioner för Sverige, Finland, Belgien och Schweiz till ett nyöppnat center i polska Krakow.

– För Sverige har det medfört att vi kunnat öka vår innesäljkår från två till sex anställda. Våra anställda i Krakow kommer både från Sverige och Polen, säger Leif Wartacz, Skandinavienchef för Farnell element14.

Andra utländska distributörer som vill åt en större del av den svenska marknaden har valt motsatt strategi – att etablera lokal närvaro.

 Mars 2012
• Farnell element14 skapar ett nytt varumärke genom att addera det egna webbforumet, element14, till sitt namn i Europa. Därmed går den europeiska verksamheten numera under namnet Farnell element14.
• Elfa Distrelec köper holländska Display Electronics och lanserar en Facebooksida.

Juni 2012
• Arrow stänger sitt lager i Lunda under året. Den största delen av stängningen är genomförd till halvårsskiftet, därefter sker stängningen gradvis under året. Lager och leveransansvar flyttas successivt över till företagets lager i Nederländska Venlo.
• RS Components öppnat ett kontor i Stockholm och anställer Michael Ljungqvist, som blir försäljningschef för företaget i Sverige. Företaget har sedan tidigare en säljare i Göteborg.
• Farnell element14 öppnar Commercial Center i Krakow, Polen, dit företaget bland annat flyttar kundtjänst och ekonomifunktioner för Sverige.

September 2012
• KatalogdistributörenElfa Distrelec lanserar en helt ny snabbare, smartare och effektivare sökmotor för sin nätförsäljning.
• Skånska Bejoken fyller 50 år.

Oktober 2012
•    Katalogdistributören RS Components släpper en katalog som interagerar med webben, där exempelvis aktuellt pris och lagerstatus finns tillgängligt. För första gången täcker katalogen hela Europa, Mellanöstern och Afrika.

Januari 2013
•    Broadband Technology öppnar webbshop, där företaget börjar med att erbjuda ett stort antal utvecklingssystem från CSR, Cambridge Silicon Radio.

Mars 2013
•    Digi-Key anställer Stefan Wihlgaard, företagets första medarbetare med säte i Sverige.

April 2013
•    Acte Supply köper Nyköpingsbaserade Vanpee – starkt inom belysningskomponenter – och byter samtidigt namn till Vanpee. Därmed flyttar Vanpee sitt lager från Nyköping till Actes logistikcenter i Norrköping. Säljpersonal och teknisk support följer med i flytten. Båda företagen ingår i Lagercrantz Group, som är noterat på den svenska börsen.
•    Silica, som ingår i Avnet-koncernen, avslöjar en kraftig satsning på kraftområdet genom att lansera programmet döpt till Power’n More. För svensk del innebär det att ett välutrustat labb för kraftkonstruktioner ska byggas i Stockholm. Liknande labb ska även byggas i München, Paris, Milano och London. Planen är att labben ska tas i bruk mot slutet av året.

Maj 2013

•    Skånska AAAAA Nordic fyller 15 år.
RS Component – som tog plats på topplistan för första gången i fjol – har gjort just detta och fått ett fenomenalt resultat. Med en försäljningsboom på hela 65 procent avancerade företaget fyra platser på årets ranking, till en 25:e plats.

– Vi har fått en fantastisk respons på att vi nu har en lokal närvaro och vi har anställt ytterligare säljare för att ta hand om den stora efterfrågan, säger Michael Ljungqvist, försäljningschef i Sverige som anställdes förra sommaren för att driva RS Components svenska verksamheten från ett nyöppnat kontor i Stockholm.

Digi-Key är ytterligare ett företag som ser det nödvändigt att bygga mer lokal närvaro. Den amerikanska katalogdistributören tog plats på Komponenttoppen första gången för två år sedan och intar nu en 18:e plats. I fjol sjönk visserligen omsättning i Sverige men antalet kunder ökade med tio procent, påpekar Digi-Key i en intervju med Elektroniktidningen där man även avslöjar att företaget just anställt sin första säljare här i landet (intervju sid 18).

Ljusglimtar i svensk komponentdistribution finns alltså. I den minienkät som vi gjort parallellt med insamlingen av uppgifterna till Komponenttoppen framgår också att den svenska komponentbranschen just nu upplever en svagt ökande konjunktur. I reda siffror innebär det att företagen tror på en tillväxt på mellan noll och tio procent i år. Någon tendens till ökande ledtider under 2013 syns däremot inte, även om en handfull av listans företag säger sig känna av en ökning sedan årsskiftet.

Värt att notera är att PA Emilson åter tagit sig in på 30-i-topplistan efter att ha blivit utpetad av TRG Components för två år sedan. Nu sker det motsatta. I fjol tappade TRG drygt 24 procent av sin försäljning på elektronikkomponenter i Sverige. Därmed hamnade företaget precis efter PA Emilson på topplistan, och halkade ur.

Rättelse: Westcomps totala fakturerade belopp på elektronikkomponenter under 2012 ska vara 100,2 Mkr och inte 95 Mkr, som anges i tabellen.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)