JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 2 juni 2020 VECKA 23

Micron stoltserar med världens finaste processnod

Som halvledartillverkare kan man visa musklerna på olika sätt. Ett är att  vara först till nästa, än finare, processnod. I sommar har amerikanska Micron släppt sampel av flashminnen i 16 nm. Enligt Micron är processnoden som använts halvledarindustrins mest avancerade - alla kategorier.
I delar av den digitala halvledarvärlden är racet mot allt finare processnoder tydligt. Framförallt springer  FPGA-tillverkarna Altera och Xilinx sida vid sida för att nå högre prestanda och lägre energiförbrukning med krympta processnoder.

Före sommaren avslöjade Xilinx att företaget tar hjälp av TSMC för nästa processnod med transistorer på 16 nm (länk) – förhoppningsvis kan de första samplen nå ut i år. I juni avslöjade Altera planer på att flytta flaggskeppet Stratix till Intels 14 nm-process – nästa år väntas de första kretsarna (länk).

Men även minnestillverkarna jagar finare processnoder. Det visar inte minst Micron som under sommaren släppt prover av industrins mest kompakta NAND-flash – ett 128 Gbit flernivåminne tillverkat i 16 nm. Processnoden som använts är enligt Micron inte enbart den ledande flashprocessen för dagen, utan även världens mest avancerade samplande halvledarprocessnod.

Det nya minnet ska främst användas i konsumentelektronik och datacentraler.

Micron avslöjar däremot inte många detaljer om den nya processen. Det som i stort sätt sägs är att en enda wafer skulle kunna lagra 6 Terabyte, de första proverna skeppas just nu till prioriterade kunder och volymtillverkningen väntas vara igång under årets fjärde kvartal. Parallellt med detta utvecklar Micron dessutom SSD-lösningar baserade på det nya minnet. Planen är att dessa ska skeppas under nästa år.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)