JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tröjan som mäter andning och hjärtslag

Tröjan som mäter andning och hjärtslag


Med hjälp av en piezoelektrisk fiber som genererar elektricitet när den utsätts för rörelse blir det möjligt att tillverka kläder som kan mäta både hjärtslag och andning. Fibern är utvecklad vid forskningscentret Smart Textiles i Borås tillsammans med forskningsinstitutet Swerea IVF.
Fibern är piezoelektrisk och den kan därmed omvandla mekaniskt arbete till elektricitet. Piezoelektriska komponenter tillverkas normalt i kvarts eller keramiska material men doktoranden Anja Lund har tillverkat fibern av piezoelektriska polymerer. Men att ta en teknik som tidigare används framförallt i filmform – där man har en elektriskt ledande beläggning på båda sidor av filmen – till att skapa två åtskilda elektroder på en fiber är svårare.

– Vi fick helt enkelt spinna egna fibrer och lägga in en konduktiv kärna för att lösa problemet, berättar Anja Lund i ett pressmeddelande.

Ett möjligt användningsområde för fibern finns inom sjukvården.

– Det finns apparater som kan kopplas till plagg för att mäta hjärtaktivitet till exempel men de här fibrerna möjliggör att plagget får dessa egenskaper redan vid tillverkningen, säger Anja Lund som vill ha förslag på fler användningsområden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)