JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Obama häver Apples importförbud

Samsung och AppleObama häver Apples importförbud

Från och med idag skulle det ha blivit förbjudet för Apple att importera och sälja Iphone 4 och Ipad 2 till USA. Men i sista sekunden stoppade USA:s regering förbudet. Det är första gången sedan 1987 som USA:s regering kör över landets handelskommission.
I juni vann Samsung en delseger mot Apple i företagens patentkrig då USA:s handelskommission ITC beslutade att några äldre modeller av Apples produkter Ipad och Iphone inte skulle få  importeras till och säljas i USA.

Men i lördags hävde Obamaadministrationen i sista minuten importförbudet. Som resultat föll Samsungs börsvärde i morse med 0,6 procent, motsvarande en miljard dollar.

USA:s regering har rätt att köra över ITC när det ligger i USA:s intresse. Enligt International Business Times är detta bara det femte tillfället sedan 1930 som regeringen utnyttjat möjligheten. Beslutet kan inte överklagas.

Beslutet var inte enkelt för regeringens utredare, som säger att han övervägt de olika intressen som står på spel, och diskuterat med myndigheter och personer.

Patentet är mycket kraftfullt eftersom det täcker teknik som är nödvändig för att implementera mobiltelefoni. Ett säljförbud skulle ha stora konsekvenser. Det är därför regeringen har rätt att köra över ITC.

Utredaren skriver att standardväsentliga patent måste licenseras rättvist (Frand: Fair, reasonable and non discriminatory). Frandpatent ska endast undantagsvis kunna leda till säljstopp, tycker utredaren, och lutar sig bland annat mot ett uttalande som amerikanska patentverket och justitiedepartementet gjorde i januari.

ITC får två bakläxor av regeringen. Dels borde ITC noggrannare kartlägga vilka konsekvenser dess beslut kring Frandpatent får för allmänheten. Och dels borde parternas förhandlingar kring Frandvillkor dokumenteras bättre. Information av det slaget kommer att underlätta regeringens beslut i framtiden, enligt utredaren.

Det  är endast importförbudet som hävs. I övrigt har regeringen ingen uppfattning om ITC:s beslut eller analys av patenttvisten.

Samsung överklagade redan i förra veckan ITC:s domslut, eftersom det bara gav Samsung rätt vad gällde ett av de fyra patent som Samsung lagt fram.

På fredag ska ITC fatta ett beslut där rollerna är ombytta
– ska Samsungtelefoner drabbas av importförbud för att de inkräktar på Applepatent?

Apple stämde Samsung år 2011 efter att den senare lanserat smarttelefoner som kopierade Apple Iphone i många detaljer. Samsung svarade med motstämningar. I fjol somras pågick enligt Wikipedia fler än 50 tvister mellan de två företagen i domstolar runtom i världen.

Den största delsegern hittills på den juridiska arenan har gått till Apple, som i Kalifornien tilldömdes en miljard dollar i skadestånd från Samsung i augusti i fjol.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)