JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solcellskriget med Kina avblåst
Efter knappt två månader med strafftullar på kinesiska solceller och solpaneler kom EU-kommissionen och företrädare för den kinesiska solcellsindustrin i förra vecka överens om ett minimipris på solceller och solpaneler. Därmed undviks ett storskaligt handelskrig.
Från den 6 juni har solceller och solpaneler som importerats från Kina haft en straffskatt på 11,6 procent något som skulle ha ökat till 47,6 procent idag, den 6:e augusti.

Nu undviker parterna en upptrappning av handelskriget genom att komma överens om ett minipris på cirka 60 eurocent per watt. Exakt var det hamnar avgörs efter det att EU-kommissionen har röstat om saken.

– Vi är övertygade om att den här prisöverenskommelsen kommer att stabilisera den europeiska solpanelsmarknaden och tar bort den skada som dumpningen har förorsakat den europeiska industrin. Vi har hittat en vänskaplig lösning som skapar en jämviktsnivå på den europeiska solcellsmarknaden på en hållbar prisnivå, säger handelskommissionären Karel De Gucht i ett pressmeddelande (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)