JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA ligger bakom den globala halvledartillväxten
Utan tvekan är det USA som drar den globala halvledarindustrin framåt just nu. Det påpekar den amerikanska branschorganisationen Semiconductor Industry Association SIA i samband med att den redovisar halvledarförsäljningen för årets andra kvartal.
Den globala försäljningen av halvledare uppgick till 74,65 miljarder dollar under årets andra kvartal. Det är sex procent bättre än under första kvartalet i år och samtidigt den starkaste  kvartalstillväxten på hela tre år, enligt SIA:s statistik.

Tidigare under våren var det USA och Asien, utom Japan, som lyfte halvledarförsäljningen men under juni är det enbart USA som lyckats hålla ställningen.

– Det är ingen tvekan om att den globala halvledarindustrin har återhämtat sig under första halvan av 2013, lett av Amerika, säger Brian Toohey, vd för SIA.

Halvledarförsäljningen under juni blev 24,88 miljarder dollar, vilket är 2,1 procent mer än samma månad året innan samt 0,8 procent högre än i maj 2013, enligt SIA:s statistik.

Tittar man månadsvis så hade USA en tillväxt på 5,6 procent i maj medan Asiens (ej Japan) halvledartillväxt då låg på 5,9 procent. I juni krympte däremot tillväxten i Asien (ej Japan) till 0,4 procent medan USA fortsatt visat en tillfredsställande tillväxt på 3,5 procent.

Motsvarande tillväxt i Europa var under maj 0,8 procent samt under juni 0,1 procent. Japans tillväxt för maj stannade på 0,8 procent, medan den till och med krympte med 0,9 procent under juni.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)