JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Japaner bygger pekskärm i badbalja

AquaTop DisplayJapaner bygger pekskärm i badbalja

En projektor, vattentäta högtalare, dioder, Microsoft Kinect, en balja med vatten, och badsalt – av dessa komponenter bygger japanska forskare en haptisk pekskärm i vatten.
Ett badkar med rätt sorts badsalt blir vitt och fungerar utmärkt som projektorskärm. Det upptäckte några japanska forskare.

Japaner älskar att bada varmbad. Och att använda pekskärmar. Så forskarna funderade vidare. Och kläckte den ena idén efter den andra.

AquaTop Display
AquaTop Display
AquaTop Display
Med en Microsoft Kinectsensor mot vattnet fick man en pekskärm. Den kan följa händer ovanför vattnet och minst 20 fingrar som sticker upp ur ytan.

Vattentäta högtalare ger inte bara ljud utan också vibrationer till force feedback och spännande krusningar på vattenytan.

En ring ljusdioder sänktes ner och riktades uppåt för extra specialeffekter.

Genom att dra ner ett virtuellt objekt under vattnet så raderar man det. Genom att skopa upp objektet i händerna kan man flytta på det. Det är ett par av de metaforer som japanerna använder i en demonstration av hur tekniken fungerar som användargränssnitt i en ”Aquatop”.

I en speldemonstration laddas fingrarna som sticker upp ur vattnet med energibomber. De sprätts iväg mot ett mål som exploderar i vattenkaskader, samtidigt som händerna skakar när bashögtalaren brummar.

Se forskarnas demonstrationer i videon nedan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)