JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gratis superprocessor till universitet

Parallella 16Gratis superprocessor till universitet

Professorer som är nyfikna på superprocessorn Epiphany, men har tomt i plånboken, kan ansöka om gratis Epihanykort med tillhörande utvecklingsverktyg.
I höstas fick amerikanska Adapteva gräsrotsfinansiering för att ta fram ett kretskort med sin parallella processor Epihany.  I somras skeppades de första korten. Och nu erbjuds de i ett gratisprogram för universitet jorden runt.

Kortet heter Parallella 16, drar cirka 5 watt och är i yta som ett kreditkort. Det innehåller en Epiphanyprocessor och en Xilinx Zynq 7000-FPGA. Enligt Adapteva är Epiphany den generella processorarkitektur som i dagsläget ger mest prestanda per watt, och dessutom har en av de utvecklingsplattformar som är enklast att använda.

För var hundrade Parallella16-kort som Adapteva säljer – de kostar från 99 dollar styck – donerar företaget ett kort till universitetsvärlden för forskning och utbildning.  De ansökande rangordnas efter akademiska meriter och efter i vilken utsträckning institutionen publicerar sina resultat öppet och i form av öppen källkod, vilket är den policy Adapteva själv använder. Dessutom tar företaget hänsyn till ort och forskningsinriktning för att få spridning.
 
Företaget samarbetar idag bland annat med Halmstads universitet. Fler än 100 universitet har redan visat intresse för att beställa hårdvara på egen hand.

De första korten har levererats till dem som finansierade Adapteva i dess Kickstarterprogram. Kort som beställs före den 31 augusti kommer att levereras innan oktober månads slut.

Adapteva uppmanar andra företag inom området parallella beräkningar att matcha donationen.

Sök efter artiklar om Adapteva i vårt arkiv.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)