JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mediatek får inte bli tevekretsmonopol
Kinas konkurrensverk godkänner sammanslagningen av de två taiwanesiska halvledartillverkarna Mediatek och Mstar. Med undantag för tevekretsverksamhet, som måste fortsätta konkurrera i minst tre år, eftersom sammanslagningen annars nästintill skapar ett monopol för kinesiska tevetillverkare.
Därmed ingår endast Mstars verksamhet inom smarttelefonkretsar och annan trådlös kommunikation i sammanslagningen.

Det var kinesiska tevetillverkare som påpekade  att sammanslagningen skulle skapa ett företag med en olämpligt stark ställning på marknaden för LCD-tevekretsar. I Kina skulle det sammanslagna företaget ha haft 80 procent av marknaden och globalt 61 procent.

Mediatek och Mstar böjer sig för beslutet som de väntat på i över ett år. De ber att få återkomma med en ny modell för sammanslagningen, som tros kunna godkännas om tre månader varefter sammanslagningen ska kunna vara genomförd den 1 februari 2014.

Om tre år får företagen sedan på nytt ansöka om att inkludera tevechipen i sammanslagningen.

Mediateks tidigare bud på Mstar bestod av egna aktier och dollar och innebar enligt Reuters att Mstar värderades till 3,8 miljarder dollar.

Källa: Bloomberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)