JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 4 juni 2020 VECKA 23
En vecka innan IETF klubbar vilken videokodningsteknik som ska användas i webbvideotekniken WebRTC, släpper Cisco en gratis implementation av H.264, en av de kodningstekniker som diskuteras.
Jan Tångring:
DEN KVARSTÅENDE nackdelen med JanneH.264 är avgifterna till patentpoolen MPEG LA för alla andra användningar av tekniken.

Den stora utmanaren till H.264 i WebRTC är Googles helt fria – i alla fall till Googles ambition –  kodningsteknik VP8.

MPEG LA:s medlemmar gör sitt bästa för att sätta käppar i hjulet för VP8 bland annat med hota med att skicka räkningar för licensavgifter. Men oavsett vilken spridning VP8 i sig kommer att kunna ha, har den åtminstone nu pressat Cisco att släppa en gratisversion av H.264.

Ciscos gratisimplementation kan ses som ett bondeoffer – man avhändar sig möjligheten att mjölka pengar för webbläsaren. I utbyte ökar man chansen för MPEG LA att hålla sig kvar i matchen. Spridningen av MPEG LA-teknik ökar, och därmed möjligheterna till intäkter på andra håll.
Mozilla kommer att använda Ciscos kodare i sin webbläsare Firefox, och detta utan att det innebär några kostnader för vare sig Mozilla eller användarna. Cisco tar inget betalt, och i den utsträckning som H.264-konsortiet MPEL LA vill ha betalt, så tar Cisco hand om notan.

Enligt Cisco kommer alla webbläsare använda codec:en gratis. Allteftersom det finns kompilerade porteringar till olika plattformar kommer dessa att kunna användas fritt i webbläsare.

Dessutom släpper Cisco källkoden till sin kodare som ett öppen källkodsprojekt. Men om du implementerar någonting ur den källkoden, får du själv ta hand om eventuella licensnotor.

Fördelen med H.264 i WebRTC är att det redan finns massor av produkter – som mobiltelefoner – som använder H.264 idag – och massor av färdigkodad video som gör detsamma och som nu enklare blir kompatibel med WebRTC.

Cisco citerar Ericssons standardiseringsansvarige Jan Färjh:

– Med stöd för H.264 blir WebRTC interoperabel med de flesta mobila enheter som använder video, vilket är utmärkt för att skapa acceptans inom industrin.

Källa: blogg från Ciscos Rowan Trollope. Läs även kommentarerna där Cisco gör flera klargöranden.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)