JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Missa inte Lans-dokumentären

Missa inte Lans-filmen

I kväll klockan 20.00 visar SVT dokumentärfilmen Patent 986 – historien om en av Europas största patentstrider. Det handlar om Håkan Lans kamp för att försvara sitt patent på färggrafik i datorer.
Det som i början var en dröm om att färga datoranvändarens vardag, blir snart en mardröm där allt från toppadvokater, FBI-agenter och multinationella storföretag är inblandade.

Alla vill komma åt det nästan magiska Patent 986. Historierna bakom samhällets vardagsting kan vara både dramatiska och spännande.

Ofta har ingen utom uppfinnaren själv trott på idén, och om uppfinningen blivit förverkligad är det inte ovanligt att upphovsmannen gått lottlös. Allt oftare stjäls också uppfinningar och de allra största upptäckterna verkar näst intill omöjliga att försvara.

SVT beskriver historien om färggrafiken så här:

”1975 skissar den unge ingenjören Håkan Lans en konstruktion på ett skrynkligt papper. Han döper konstruktionen till färggrafikprocessorn. Några år senare åker han runt bland några av världens största datortillverkare. Han har en vision om att datorn ska bli en nöjesmaskin precis som teven och då behövs färg. Han får en motfråga från en högt uppsatt datortillverkare. Vem blir lyckligare om bokstäverna är gröna eller blå? 15 år senare är hans patent en miljardindustri utan att någon har ersatt honom för detta. Hans vision stämde, färg var framtiden för tillverkarna, han själv skulle få tillbringa 25 år i rättegångssalen.”

Felix Etzlers och Michael Collaros dokumentärfilm visar Håkan Lans kamp för att försvara sitt patent mot stora multinationella företag som gör allt för att slippa betala ersättning.

Filmen ger en närgången inblick i maktspelet bakom uppfinningen genom intervjuer med inblandade personer. Samtidigt växer den personliga och komplexa bilden fram av uppfinnaren Håkan Lans.

Filmen sänds vid tre tillfällen i SVT2 - torsdag 31 oktober 20.00, lördag 2 november 16.15 och söndag 3 november 23.50.

Se ett 44 sekunder långt klipp från filmen här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)