JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IoT gräver guld i dina sopor
Om fem år kommer det att finnas lika många uppkopplade prylar enligt IoT-konceptet, som smartmobiler, tv-apparater, surfplattor och andra datorer tillsammans. Det hävdar analysföretaget BI Intelligence.
I en färsk rapport från BI Intelligence står IoT i fokus. Firman konstaterar att det idag finns 1,9 miljarder IoT-uppkopplade prylar idag – och siffran kommer att stiga till 9 miljarder år 2018.

Prylar som är uppkopplade idag finns främst i hemmet. De används i köket, för att styra husets värmesystem eller belysningen. En annan tjänst är försäkringsbolag som över Internet kontrollerar hur mycket exempelvis en bil används, sedan betalar ägaren en försäkring i nivå med det.

Enligt  BI Intelligence är de bästa framtida B2B- och myndighetstillämpningarna dessa:
  • Annonsering och marknadsföring. Cisco tror att Internetuppkopplade affischtavlor kommer att vara en av de tre bästa framtida IoT-kategorierna.
  • Intelligenta trafiksystem. Bland annat har analysfirman Machina research, på uppdrag av GSM-bolagens samarbetsorganisation GSM Association, tagit fram en rapport där man spår att tullavgifter och annat trafiknära kommer att generera intäkter motsvarande 100 miljarder dollar år 2020.
  • System för avfallshantering. I Cincinnatic, i amerikanska Ohio, har man minskat andelen avfall i hemmen med 17 procent, medan återvinningen ökat med 49 procent, genom ett ”betala efter vad du slänger”- program som använder IoT-teknik.
  • Smarta elnät (smart grid). Enligt McKinsey Global Institute kan tekniker såsom smarta elnät bidra till en besparing motsvarande 200 miljarder till 500 miljarder dollar årligen år 2015.
  • Smarta vattensystem och vattenmätare. I Peking och andra kinesiska städer har man med hjälp av sensorer och kommunikation lyckats minska vattenläckage i exempelvis vattenpumpar med uppåt 50 procent.
  • IndustritillämpningarHär hittar du rapporten (länk).


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)